Служителите на Министерството на външните работи (МВнР), които ще бъдат

...
Служителите на Министерството на външните работи (МВнР), които ще бъдат
Коментари Харесай

11 хил. лв. месечно само за командировъчни и наем ще взимат служители на МВнР в Рияд

Служителите на Министерството на външните работи (МВнР), които ще бъдат командировани в дипломатическата ни задача в столицата на Кралство Саудитска Арабия, ще получават малко повече от 11 хиляди лева месечно единствено от изплатените им командировъчни средства и от парите, заделени за наемане на жилище.
 Кабинетът отпусна 1,6 млн. лв. за разкриване на посолство в Рияд  Саудитци търсят терен за посолство в София
Това излиза наяве от плана на разпореждане за промени в Наредбата за командировъчните средства при чуждестранен мандат, който през днешния ден се чака да бъде гласуван от държавното управление.

В тези сметки не влиза възнаграждението, което служителите получават месечно за работата си в Министерство на външните работи. 

Предвиденият базисен размер на дневните командировъчните за чиновниците в задачата ни в Рияд ще бъде 94 евро, а заделените средства за наем ще са 95% от размера на командировъчните за 30 календарни дни. Тъй като до този момента България не е имала свое дипломатическо посланичество в кралството, няма и открит базисен размер на командировъчните за Саудитска Арабия. 

Приемането на постановлението би трябвало да стане в " незабавен порядък ", излиза наяве още от плана. Външният министър Екатерина Захариева е стимулирала настояването с това, че през септември би трябвало да бъдат командировани чиновници, с цел да обезпечат пространства за бъдещото българско посолство. От претекстовете към постановлението обаче излиза наяве, че то се приготвя от февруари месец. През изтеклата половин година е имало координиране на сумите, които Министерството на финансите е следвало да отпусне за българска задгранична задача и за командировъчни на чиновници. 

На 8 август държавното управление отпусна 1 612 510 лева за разкриване на посолство.

С решение на служебното държавно управление на Ренета Инджова  в края на януари 1995 година е прието решение България да откри дипломатически връзки със Саудитска Арабия, както и да открие свое посолство в Рияд. На 5 октомври 2015 година Кралство Саудитска Арабия откри свое дипломатическо посланичество в София. Както OFFNews писа за потребностите на посолството на кралството е нает офис в станалия в последните дни печално прочут хотел " Маринела ". В момента саудитското посолство е с краткотрайно ръководещ дипломат, който е придружаван от механически сътрудници. Предстои непрекъсната акредитация на дипломат на Саудитска Арабия, откакто кралството се снабди със лично посолство. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР