Служителите на администрацията на Байдън са много по-притеснени от корупцията

...
Служителите на администрацията на Байдън са много по-притеснени от корупцията
Коментари Харесай

САЩ са обезпокоени от корупцията в Украйна

Служителите на администрацията на Байдън са доста по-притеснени от корупцията в Украйна, в сравнение с обществено признават, излиза наяве от конфиденциален стратегически документ на Съединени американски щати, получен от " Политико ".

В " сензитивната, само че некласифицирана " версия на дълготрайния проект на Съединени американски щати са разказани многочислени стъпки, които Вашингтон подхваща, с цел да помогне на Киев да изкорени злоупотребите и да реформира редица украински браншове. В него се акцентира, че корупцията може да накара западните съдружници да се откажат от битката на Украйна против съветската инвазия и че Киев не може да отсрочва напъните за битка с корупцията.

" Възприятията за корупция по високите етажи на властта ", предизвестява поверителната версия на документа, могат да " подкопаят доверието на украинската общност и задграничните водачи във военновременното държавно управление ".

Това умозаключение е по-остро от разбора, разполагаем в малко видяната обществена версия на документа от 22 страници, която Държавният департамент разгласява на уеб страницата си без фанфари преди към месец.

Поверителният вид на " Интегрираната тактика за страната " е към три пъти по-дълъг и съдържа доста повече детайлности за задачите на Съединени американски щати в Украйна - от приватизацията на банки до подпомагането на повече учебни заведения да преподават британски език и насърчаването на военните да одобряват протоколите на НАТО. Много от задачите са ориентирани към понижаване на корупцията, която поразява страната.

Тихото издание на тактиката и фактът, че най-тежките формулировки са оставени в поверителната версия, акцентира предизвикването, пред което е изправен екипът на Байдън, отбелязва " Политико ".

Администрацията желае да окаже напън върху Украйна за понижаване на подкупите, не на последно място тъй като става въпрос за американски долари. Но прекомерно шумното говорене по този въпрос може да окуражи съперниците на американската помощ за Украйна, доста от които са конгресмени републиканци, които се пробват да блокират такава помощ. Всяко чувство за отслабена американска поддръжка за Киев може също по този начин да накара повече европейски страни да се замислят за своята роля.

Проблемът не е от през вчерашния ден

Корупцията в Украйна от дълго време буди безпокойствие у американските публични лица чак до президента Джо Байдън. Но тематиката беше демаскирана след пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2022 година, което Байдън назова действителна борба на демокрацията против автокрацията.

В продължение на месеци помощниците на Байдън се придържаха към къси споменавания на корупцията. Те желаеха да покажат взаимност с Киев и да не дават причини на дребния брой републиканци в Конгреса, които подлагат на критика американската военна и икономическа помощ за Украйна.

След повече от година от началото на пълномащабната война американските публични лица слагат въпроса все по-настойчиво в общественото и частното пространство. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан да вземем за пример се срещна при започване на септември с делегация от украински антикорупционни институции.

Друг американски представител, осведомен с полемиките, удостовери, че администрацията на Байдън беседва с украинските водачи за вероятно обвързване на бъдещата икономическа помощ с " промени за справяне с корупцията и превръщането на Украйна в по-привлекателно място за частни вложения ".

Такива условия не се преглеждат за военната помощ, сподели служителят, написа Българска телеграфна агенция.

Прави усещане, че украинският президент Володимир Зеленски уволни няколко високопоставени чиновници в региона на защитата при неотдавнашни твърди дейности против хипотетични подкупи - обръщение към Съединени американски щати и Европа, че се вслушва в тях.

Уилям Тейлър, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Украйна, съобщи, че мнозина елементарни украинци евентуално ще приветстват тактиката на Съединени американски щати, тъй като и те са изтощени от ендемичната корупция в страната си.

Натискът се ускорява

Миналата седмица Пени Прицкер, новоназначената специфична представителка на Съединени американски щати за икономическото възобновяване на Украйна, беше в Брюксел, където разиска следвоенното възобновяване на страната. Може би най-забележителната ѝ изявление беше предлагането замразените съветски активи да бъдат мобилизирани, в случай че това е юридически допустимо, за покриване на част от разноските.

Прицкер обаче направи и друго значимо конкретизиране: Украйна и нейните западни поддръжници би трябвало да " подсигуряват, че възобновяване се прави в сходство с най-хубавите интернационалните практики, а това включва промени, които внасят бистрота и отчетност в напъните. Така че промените и възобновяване вървят ръка за ръка. "

Това беше вежлив метод да се каже, че украинските политици, военни, правосъдни чиновници, чиновници в обществената администрация, бизнес водачи и цялото общество би трябвало пламенно да продължат другата си война - войната против корупцията вкъщи, уточни " Файненшъл таймс ".

В средата на септември Службата за сигурност на Украйна (СБУ), действайки взаимно с Бюрото за икономическа сигурност на Украйна и Генералната прокуратура, заяви, че олигархът Игор Коломойски е обвинен в приемането на 5,8 милиарда гривни от хипотетична скица за заграбване на средства от ПриватБанк, която той е основал и в която е акционер, напомня Ройтерс.

Сумата, която сега е на стойност 157 млн. $, е била равностойна на повече от 700 млн. $ по това време, съобщи СБУ.

Украинският парламент гласоподава, че политиците и високопоставените държавни чиновници още веднъж би трябвало да разкриват имуществото си като средство за битка с корупцията в страната, съобщи ДПА. 

Решението беше взето с болшинство от 341 гласа против 1 глас във Върховната рада. Деветнадесет депутати не гласоподаваха.

Така наречените електронни заявления бяха спрени като мярка за сигурност с началото на съветската инвазия през 2022 година. Сега Радата искаше да ги вкара още веднъж, само че планува временен интервал от една година.

Украинският президент Володимир Зеленски наложи несъгласие и изиска неотложно обявяване. Петиция по въпроса също събра десетки хиляди подписа.

През 2019 година Зеленски беше определен за президент, давайки обещанието, че ще прочисти страната от ендемичната корупция. Минаха към този момент 4 години… " случаите " следват един след различен, писа " Гардиън ".

Като се има поради, че Световната банка предвижда, че за възобновяване на Украйна ще са нужни към 400 милиарда $, не е за чудене, че Западът упорства Киев да се изцели от корупцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР