Служители, работещи в мемориалния център Аушвиц-Биркенау“, който нацистите на Хитлер

...
Служители, работещи в мемориалния център Аушвиц-Биркенау“, който нацистите на Хитлер
Коментари Харесай

Щанд за сладолед пред „Портата на смъртта“ на Аушвиц предизвика скандал

Служители, работещи в мемориалния център „ Аушвиц-Биркенау “, който нацистите на Хитлер построиха през 1940 година в окупирана Полша, жигосаха слагането на щанд за сладолед тъкмо пред емблематичната „ Врата на гибелта “.

Бартош Бартизел, представител на музея Аушвиц, сподели пред полския вестник Gazeta Krakowska, че това е „ образец освен за естетическа безсъдържателност, само че и за липса на почитание към особено историческо място, ситуирано наоколо “, оповестява Sky News.

Въпреки възмущението от местоположението на щанда за сладолед, на няколко метра от входа на нацисткия лагер на гибелта, той е паркиран на социална земя тъкмо отвън лагера, тъй че организацията не може да направи нищо по въпроса.

„ Вярваме, че способените органи на локалното ръководство ще разрешат този неуместен проблем “, сподели Бартизел пред Gazeta Krakowska.

Жителите наоколо също са „ смутени “. „ Те обявиха, че блестящо оцветеният щанд за сладолед наподобява „ извънредно “, показа Дагмар Копияз от Фондацията за паметника на Аушвиц-Биркенау.

„ Вратата на гибелта “, както е известна в Полша, е основният вход на Аушвиц II-Биркенау. Това е разширена част от лагерния комплекс Аушвиц, където нацистите държат голям брой пандизчии в ужасни условия в 174 дървени бараки и ги убиват в газови камери, преди да изгорят телата им в множеството крематориуми на място.

Общо нацистите на Хитлер са умъртвили 1,1 милиона души в лагерния комплекс Аушвиц от 1940 до 1945 година

Релсите, които минават през „ Вратата на гибелта “, транспортират товарни влакове, цялостни с евреи от общности в цяла окупирана от нацистите Европа – лагерът убива 865 000 при идването си.

Само преди няколко седмици избухна различен скандал, при който хората се възмутиха на жена, позираща провокативно на релсите пред Аушвиц.

„ Снимките могат да имат голяма прочувствена и документална стойност за посетителите. Изображенията ни оказват помощ да запомним. Когато идват в музея Аушвиц, посетителите би трябвало да имат поради, че влизат в достоверното място на някогашния лагер, където са били убити над 1 милион души. Уважавайте паметта им “, написаха от музея тогава.

Етикети: АушвицПолшаскандал
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР