Служители на храм-паметника Св. Ал. Невски си спомнят за патриарх

...
Служители на храм-паметника Св. Ал. Невски си спомнят за патриарх
Коментари Харесай

Последно сбогом! Със скръб и топли спомени изпращаме патриарх Неофит

Служители на храм-паметника „ Св. Ал. Невски ” си спомнят за патриарх Неофит. Духовният отец постоянно служеше там. Звънарят и хорист Неда Диманова, диригентът на хора при храм-паметника „ Св. Ал. Невски ” Георги Еленков и хористът и богослов Божидар Петров са познавали персонално патриарха, предава NOVA.

„ Много е тъжно, когато би трябвало да биеш камбаните по подобен мотив. Спомням се с каква наслада се качих, с цел да оповестя избора на Негово Светейшество ”, призна Неда Диманова. „ Той не разговаряше с хората току-така. Всичко беше контакт – гледаш го в очите и виждаш, даже да мълчи, любовта и благостта му ”, добави звънарят на „ Св. Александър Невски ”.

Божидар Петров е бил студент на дядо Неофит. „ Той владееше цялата публика по един възвишен метод ”, спомня си богословът.

Вторият диригент на патриаршеския хор Георги Еленков показа, че патриархът в никакъв случай не е пропущал да поздрави хората и е разбирал от църковна музика.

„ В обръщението на Католическата епископска конференция към опечалената Българска православна черква се приказва за братската християнска обич, която патриарх Неофит даде като удостоверение в връзките. Логично е братята, въпреки и да са разнообразни между тях, да са единни и да имат общ Отец, който е Бог ", разяснява отец Димитър Димитров.

„ Ние живеем сега в постното време, тази година за нас Великден е много по-рано. Всеки петък правим обичайния Кръстен път, който е едно разсъждение върху страданието на Христа, вървейки с кръста към Голгота. И през вчерашния ден вечерта имахме една специфична мисъл върху починалия патриарх Неофит, казвайки, че приключи неговия кръстен път в едно двояко значение. От една страна, като негово пастирско служение като глава на Православната черква в България, и въпреки това като неговата персонална драма, тази на физическото страдалчество, което беше в неговите последни месеци на живот, като едно същинско страдалчество, което способства, както споделя деятел Павел, към страданията на Христа ”, съобщи отец Димитър Димитров.

„ Имах благодатта на няколко пъти да се срещна с негово светейшество. Естествено първият път остава най-силният в сърцето. Това е през далечната 1999 година, когато бях семинарист в Рим. Поводът, по който стана тази среща – когато българската делегация посещава безконечния град и гроба на свети Кирил в базиликата „ Сан Клементе ". Спомням си обаятелната му персона и  изключително този толкоз бодър и невъздържан глас, който прогласи химна „ Върви народе възродени ”. Това е спомен, който ще остане вечно в сърцето ми ”, описа отец Димитър Димитров.



Патриарх Неофит беше доста методичен и внимателен човек. Въпреки че ранговете ни са доста разнообразни, връзките ни бяха чисто човешки, а не като от шеф към зависещ. Много прощаваше, тъй че дано да се опитаме в седмицата на прошката преди Великите пости, когато си отиде той, ние също да прощаваме с отворени сърца. Това сподели за " Събуди се " протодякон Любомир Братоев.

" Веднъж по време на работа бях с по-дълга коса, бях я разпуснал и след нея дружно с патриарха тръгнахме от катедралата към синодалната палата. За да се кача на мотора си, си сплетох косата откъм гърба, а той ми сподели, че ми е по-добре по този начин. Не му беше допадало, че съм със спусната коса, само че тактично ми сподели по какъв начин е по-добре ", показа той.

" Много пъти съм имал опция да поддържам връзка с него, оплаквам за като за непосредствен човек. Стана ми доста мъчително, че не е измежду нас към този момент. За първи път го видях когато станах дякон на ортодоксалната ни черква в Берлин. Тогава бях още граждански, одобри ме като жител. Представих се и той блестна, като че ли е видял безценен другар, оттова потегли близката ни връзка ", спомня си духовникът. 

Патриархът беше умен, сдържан, уравновесен човек, който знаеше по какъв начин да се държи и какво е значимо за църквата. Това съобщи игуменът на Руенския манастир йеромонах Йоан.

„ Познавах го от времето, когато стана патриарх. Когато имахме компликации, той заставаше зад нас и ни поддържаше. В тези персонални срещи, които имахме при него в Митрополията, той беше извънредно спокоен, създаваше атмосфера на мира, човек, който нямаше да вземе прибързани решения ”, разяснява йеромонах Йоан.

Любчо Караджов познавал патриарх Неофит от 1992 година „ Знаеше, че подреждаме черкви в Югозападна България и постоянно ме питаше по какъв начин са храмовете. Винаги топъл, с топъл темперамент и усмивка ”, разяснява Любчо Караджов.

Вселенският патриарх Вартоломей дойде в храм-паметника " Свети Александър Невски ", с цел да отдаде респект на патриарх Неофит.

" Дойдохме да почетем за финален път Неофит. Той беше наш обичан брат. Молим се на Бога за упокоение на душата му и за избирането на негов правоприемник, който ще бъде нравствен отец на всички българи ", сподели вселенският патриарх.

„ Всички скърбим, това е огромна загуба. Патриарх Неофит беше същински духовник! Голям другар на Русия. Нашата черква скърби дружно с българите и българския народ “. Това съобщи посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която дойде в храм-паметника „ Свети Александър Невски “, с цел да отдаде респект на Негово Светейшество.



Тя уточни, че патриархът на Русия и Москва Кирил няма да може да участва на погребението на Неофит. „ Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и имат общи мероприятия. Ще участва представител на патриарха – митрополит Западноевропейски Нестор. Той към този момент е тук “, съобщи дипломат Митрофанова.

Руският дипломат дефинира като голяма провокация наличието на украинския нравствен водач Епифаний. „ Това не е просто напрежение, а голяма провокация и по отношение на Българската черква в това число. Тяхната черква не е приета от Българската “, акцентира Митрофанова.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР