Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ застанаха

...
Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ застанаха
Коментари Харесай

„Дари кръв, спаси живот!”: Пожарникари подкрепиха ВМА в битката за живот

Служители на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ застанаха зад идеята „ Бъди един от нас – Дари кръв, избави живот!” на Военномедицинска академия (ВМА). В рамките на няколко дни доблестните мъже, които всекидневно рискуват живота си, спасявайки хора в неволя, ще подаряват кръв безплатно в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Стартът на акцията през днешния ден бе даден персонално от началника на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и от основен комисар Николай Николов, шеф на ГДПБЗН. Двамата поздравиха доброволците, които ще вземат участие в акцията и регистрираха, че обичайно партньорството сред двете структури е на високо равнище.

Кръвта избавя живот, колкото и изтъркано да звучи. Особено в актуалната идея за лекуване на тежките контузии кръвта и кръвните артикули са незаменими. ВМА постоянно се отзовава, когато други лечебни заведения от цивилната мрежа имат потребност от кръв – и това няма по какъв начин да не е по този начин. Днес на нашия зов се отзова Службата за пожарна сигурност, с която обичайно и от години поддържаме отлични взаимоотношения. Правили сме редица взаимни учения за избавяне на хора и гасене на пожари. Нашите екипи непроменяемо участват в техните учения. Също по този начин постоянно сме се отзовавали за потърпевши пожарникари, тъй като тяхната специалност е извънредно рискова, с огромен травматизъм, разяснява генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

За нас е естествено да подкрепим Военномедицинска академия. Моите сътрудници са получили тук животоспасяваща помощ не един и два пъти. При нас акциите за кръводаряване не са изключение – освен за потърпевши пожарникари, а и за членовете на техните фамилии. Затова и през днешния ден, на следващия ден, а и идната седмица чакам да видя освен пожарникари, а и членове на техните фамилии, съобщи от своя страна основен комисар Николай Николов.

Началникът на кръвния център - проф. доктор Румен Попов, благодари на управлението на „ Пожарна безопасност” за поддръжката: Благодарение на тези хора ще помогнем на доста пациенти от ВМА. Това е голяма поддръжка, едно положително дело от страна на огнеборците. Между другото, при нас има медицински сестри и лаборанти, чиито съпрузи са пожарникари и са наши постоянни кръводарители.

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от значимите задачи за Кръвния център на ВМА. В последния четвърт век зад благородната идея застават безчет българи с огромни сърца – военни, чиновници на Министерство на вътрешните работи, актьори, спортисти, рокери, политици.

Статистиката отбелязва растеж в броя на кръводарителите, като през последните години те са към 6 000, а половината от тях са български военнослужещи от разнообразни военни формирования.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР