Служители на Дирекция Национален парк Пирин“ проведоха мониторинг на кафява

...
Служители на Дирекция Национален парк Пирин“ проведоха мониторинг на кафява
Коментари Харесай

Следи от кафява мечка откриха в НП “Пирин“

 %d0%ba%d0%b0%d1%84%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%ba%d0%b0  %d0%ba%d0%b0%d1%84%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%ba%d0%b01  %d0%ba%d0%b0%d1%84%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%ba%d0%b02
Служители на Дирекция „ Национален парк Пирин “ организираха мониторинг на кафява мечка в границите на Националната система за мониторинг на положението на биологичното многообразие. На 17-и и 18-и октомври бяха обходени направления, попадащи на територията на Национален парк Пирин, както и в част от територията на прилежащи горски стопанства. Служителите откриха следи от витална активност както на кафява мечка, по този начин и на дива свиня, сърна, вълк и други типове, обитаващи Национален парк Пирин.

На процедура това опровергава изказванията на „ зелените “ екстремисти,че надали не живота в Пирин планина липсващ поради ски-зоната.

Мониторинга е извършен по маршрутния способ, който се ползва годишно, масирано, през есента. Изборът на сезон се дефинира от: 1) правилото животните да се броят преди раждане на малките; 2) да се броят оживелите след дейния сезон мечки; 3) и от разпределението на мечките от съществуването на хранителни запаси през този сезон. Методиката се реализира на основата на търсене и намиране на следи от витална активност на мечката и тяхното тъкмо премерване.

Кафявата мечка е най-едрият див звяр в България и не може да бъде сбъркана с друго животно. Видът е включен в Червената книга на Р България като заплашен тип и е знак за първична дива природа. Видът е включен в Закона за биологичното многообразие – Приложения 2 и 3; Бернска спогодба – Приложение II; CITES – Приложение II; Директива 92/43 ЕЕС – Приложения 2 и 4. Основни закани за съществуването на популацията в страната съставляват мощната изолация на двете мета-популации; мощното бракониерство; унищожаването и ограничението на местообитанията посредством урбанизация в оланините и изсичане на старите естествени гори.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР