Служебното правителството въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по

...
Служебното правителството въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по
Коментари Харесай

Въвеждат механизъм за наблюдение и контрол на цените на храните. Всеки ден и без компромис

Служебното държавното управление вкарва всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига на доставките – от производителя до щандовете в магазините. Това разгласи служебният министър председател Гълъб Донев. Той уточни, че е открита разлика сред 20 и 30% сред цените от производител, през търговеца до щанда.

„ Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме основаните механизми и правила за свободна конкуренция и почтени търговски практики. Ще покажем нелоялните търговски практики, с цел да са наясно потребителите Ще бъдем безкомпромисни в контрола. ”, акцентира служебният министър председател.

Министър-председателят изясни, че ще бъдат безкомпромисни в контрола и ще обединят напъните си, с цел да покажат придвижването на всяка една стока.

„ През Агенция „ Митници ”, през Национална агенция за приходите, през логистичната верига на доставките, през прилаганите търговски практики ”, даде поръчка Донев.

Той бе безапелационен, че има проблем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно.

„ Готови сме с оферти за промени и в закона, би трябвало да се вкара в правни правила търговията с храни. Ще създадем и дадем законово нормативно определение за нелоялна комерсиална процедура. Така че да се има основанието, когато се прави инспекция да се знае какво е нелоялна комерсиална процедура “, сподели служебният министър председател.

Гражданите и сега могат да подават сигнали към Комисията за отбрана на потребителите, това е органът, който следи цените на питателните артикули. Обмисляме да създадем уебсайт и в него да има и етичните правила, обясни Донев.

Българският бизнес ще поддържа държавното управление в напъните му за търсене на механизъм за
понижение на цените на храните,
тъй като първият приоритет за деловите среди на България е влизането на страната в еврозоната от 1 януари 2024 година Това сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България () Васил Велев.

„ Решението за еврозоната ще се взема през май и затова страната би трябвало да покаже воля за решителни стъпки, безусловно през идващите два-три месеца, да овладее инфлацията и цените на месечна база да тръгнат надолу “, добави Велев.

„ Основната алтернатива за намаляването на цените на храните е намаляването на Данък добавена стойност, само че без настоящ парламент това няма по какъв начин да се случи, даже и при доста огромно предпочитание на актуалното държавно управление “, сподели Яна Иванова, изпълнителен шеф на сдружението „ Храни и питиета България “. Според нея няма административни ограничения, които могат да се приложат и да дадат позитивен резултат.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР