Служебното правителството отново направи странно назначение на ключов пост. Министърът

...
Служебното правителството отново направи странно назначение на ключов пост. Министърът
Коментари Харесай

Военен ексминистър се озова в надзора на ВиК холдинга

Служебното държавното управление още веднъж направи необичайно предопределение на основен пост. Министърът на районното развиване Виолета Комитова тихомълком е сменила Надзорния съвет на Български ВиК. Най-голямата изненада е, че е назначила там и Николай Цонев - бивш министър на защитата в кабинета " Станишев "  (от квотата на Национална движение „Симеон Втори" в Тройната коалиция). Няма данни новоизпеченият надзирател да има каквато и да било експертиза във водната област. Освен като силов министър той е прочут като бизнесмен и управител, само че в други сфери (например хлебопроизводство и туризъм), и като учител, а в допълнение не е спирал да се занимава с политика - и в момента е партиен водач и ръководи  " Нова опция ", която на последните избори прикани симпатизантите си да гласоподават за групировката на Слави Трифонов.  

 

Холдинговото сдружение бе основано от кабинета " Борисов " през януари 2020 г.  В него влязоха всички дялове и акции на страната във ВиК сдруженията в цялата страна. Основната му активност досега е да отпуска пари на закъсали водни оператори. Съмненията са, че ВиК холдингът е следващата касичка, основана от предното ръководство за непрозрачно и неефективно харчене на държавни запаси.   

Освен Николай Цонев в надзорния съвет на ВиК холдинга са назначени Надежда Николова и Николай Ганев. Министър Комитова е подписала заповедта за кадровите промени на 5 юли, излиза наяве от документите, импортирани в Търговския указател. Новите назначения към този момент са вписани. Бившият силов министър и другите двама в Народно събрание заемат постовете до провеждането на конкурс за местата в Надзорния съвет на ВиК холдинга,  гласи заповедта на служебния министър. 

 

Не е ясно с какви претекстове министър Комитова е трансформирала надзора на държавното дружество и за какво е поставила там таман Николай Цонев. Напоследък интензивно се разяснява, че някогашният боен министър на Станишев е непосредствен със настоящия длъжностен министър председател Стефан Янев и даже се очакваше тъкмо той да поеме министерството на защитата, освен това като вицепремиер. После пък плъзна вест, че е станал консултант на Янев, само че информацията не бе доказана. Впрочем преди много време в. " Сега " зададе въпрос на пресслужбата на служебното държавно управление кои са съветниците на премиера и на министрите, само че до ден-днешен отговор няма. По времето, когато Николай Цонев е боен министър, Стефан Янев става бригаден военачалник, а през юли 2009-а, дни преди края на кабинета " Станишев ", е назначен за началник на дирекция „ Политика за сигурност и защита “ в МО.

 

Кой е новият ВиК надзирател

В биографията на Николай Цонев се показва, че е офицер от българската войска, предприемач, политик, водач на политическа партия " Нова опция "   (учредена 2012 г.) и някогашен министър на защитата (2008 – 2009 г.) 

Учил е счетоводство в УНСС, приключва и философия  - в СУ.  През 2006 година, от 2002 година преподава в УНСС,  от 2013 година е Главен помощник в катедра " Икономика на туризма ", а през 2019 година е определен за началник на катедрата. 

Бил е шеф на компании, работещи в областта на леката индустрия, измежду които и производителят на самун " Нилана ". 

В периода  1999-2000 година оглавява дирекция „ Управление на доставките “ в Министерството на защитата. През 2001 година става консултант на военния министър Николай Свинаров (НДСВ). Година по-късно поема Изпълнителната организация „ Социални действия “ към МО.

След края на кабинета " Станишев " Николай Цонев е разследван за злоупотреби в Министерството на защитата. На 1 април 2010 г.  при зрелищен арест някогашният министър е упрекнат за предлагане на рушвет на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го назовава „ безспорен нарушител “. 

Цонев е съден по четири каузи, включително и за неиззгодни покупко-продажби по времето, когато е ръководил дирекция „ Управление на доставките “ в Министерството на защитата. Оправдан е по всички проблеми. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР