Служебното правителство вече се оплака от мините, заложени му от

...
Служебното правителство вече се оплака от мините, заложени му от
Коментари Харесай

Как Рашков почти не провали Плана за възстановяване и устойчивост

Служебното държавно управление към този момент се оплака от мините, заложени му от предходното ръководство в лицето на „ Промяната “. Само за няколко дни бяха извадени нелицеприятни обстоятелства за газа, за дейностите на Нинова в Министерството на стопанската система и промишлеността, за далаверите с парите за пътища. В Министерство на вътрешните работи обаче като че ли всичко е изрядно и новият министър Демерджиев като че ли е удовлетворен от ръководството на предшественика си Бойко Рашков, наименуван от Кирил Петков „ най-почтения човек “, само заслужен за началник на КПКОНПИ. Дали обаче е по този начин? Завари ли скелети в дрешника служебният министър на вътрешните работи? Не знае или ги крие? Защото скелетите са доста и очевидно би трябвало да му се помогне малко на господин Демержиев. Ето защо става дума.

Поставил ли е под риск първичното заплащане по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) „ великият екзекутор “ Рашков, описаха осведомени, осведоми.

За да замаже гафовете му, с цел да не се стигне до такава степен България да загуби над 2 милиарда лв. от първото заплащане по Плана, с който толкоз доста се хвалеха от „ смяната “, в последните си дни държавното управление на Кирил Петков опря до…..уж ужасно корупционните и нездравословни „ ин хаус “ процедури, някои от които сякаш Рашков разследваше. Интересно е, апропо, какво е мнението на новия министър за тези „ неприятни практики “ и дали ще има смелостта да ревизира най-малко тези, завещани от „ най-почтения “ му предходник.

Става дума за създаване, развиване и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиoрелейна мрежа, ръководени от Министерство на вътрешните работи, част от Стълб 3 на Механизма за възобновяване и резистентност „ Свързана България “, описван от някои през годините като „ държавен мобилен оператор “.

Според създателите на проекта построяването на национална безжична информационна мрежа за мобилни устройства /TETRA на МВР/ е от значимо значение за реагиращите звена, грижещи се за сигурността на жителите, предварителна защита на престъпността и отбрана при естествени бедствия и повреди. Системата има гъвкави механически механизми за ръководство на информационните групи на реагиращите органи, както по хоризонтала, по този начин и по вертикала, в процеса на ръководство и бързо прегрупиране според от съответното събитие. В подтекста на принос за икономическото и обществено възобновяване от рецесията, породена от пандемията COVID-19, основаването на единна радиокомуникационна система ще помогне за възстановяване на стабилността и устойчивостта на виновните структури и за възстановяване на тяхната подготвеност при спешни обстановки.

ТЕТРА системата на Министерство на вътрешните работи ще се употребява като единна радиокомуникационна система за обезпечаване на информационна среда за ръководство, взаимоотношение и съгласуваност в Министерство на вътрешните работи, както и другите държавни структури, имащи задължения по попречване на рецесии, повреди, бедствия и въпроси, свързани с националната сигурност.

Общ бюджет на плана в евро:

Финансов запас за сметка на МВУ – 63 655 861,71 евро без Данък добавена стойност

Финансов запас за сметка на народен бюджет –12 731 172,34 евро Данък добавена стойност

Общ бюджет на плана в лв.:

Финансов запас за сметка на МВУ – 124 500 044 лв. без Данък добавена стойност

Финансов запас за сметка на народен бюджет –24 900 008,80 лв. Данък добавена стойност.

Според проекта реализирането на плана ще бъде по реда на Закона за публичните поръчки. Предвиждат се 2 (две) публични поръчки. Всичко е отлично! Но единствено на хартия. Министерство на вътрешните работи пуска публичните поръчки за системата ТЕТРА със период края на 2022 година. Ако не бъдат завършени до тогава, това може да попречи България да получи цялото в началото заплащане от над 2 милиарда лв. по Механизма за възобновяване и резистентност съгласно сделката с Европейска комисия.

Много изненадващо няколко дни след откриването им процедурите по Закон за обществените поръчки са прекъснати и поръчките изчезват. Действията на Министерство на вътрешните работи провокират заплашителен скандал сред Бойко Рашков, Кирил Петков и Асен Василев, настояват осведомени. Тук би трябвало да се зададе въпроса имало ли е незабавна среща в Министерството на финансите в средата на юли поради спрените процедури по Закон за обществените поръчки, на която са участвали Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков, министъра на елекронното ръководство Божидар Божанов, както и вездесъщия небезизвестен Васил Величков, консултант на цивилен контракт на вицепремиерката Калина Константинова, човек, който се бърка защо ли не и под дърво и камък, без публично да е част от политическия й кабинет. Може би тъй като за такава служба се изисква висше обучение, а самият той преди десетина години самичък е признавал, че няма такова.

Говори се, че на срещата в МФ е избухнал плевел скандал. Василев е крещял и заплашвал, желал е да падат глави, да му се изясни кой си е разрешил да спре поръчките, което би коствало на България милиарди левове от проекта. Финансовият министър си разрешил да изиска уволнението на всички отговорни по веригата за прекъсването на поръчките в Министерство на вътрешните работи. Въпреки офанзивите „ почтеният “ вътрешен министър мълчи и не дава никакви пояснения на ядосаните Петков и Василев. И тук следва да се зададе различен въпрос, а точно – кой е предложил реализирането на този план да се реализира от държавното сдружение „ Информационно обслужване “, което действително е заобикаляне на Закон за обществените поръчки посредством потребление на „ ужасно корупционните и нездравословни ин хаус процедури “, съгласно „ най-почтените “ Петков, Василев и Рашков.

Следващият мно
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР