Служебното правителство стартира нова гаранционна програма за кредити за малкия

...
Служебното правителство стартира нова гаранционна програма за кредити за малкия
Коментари Харесай

Програма за заеми без обезпечение за бизнеса, обяви правителството

Служебното държавно управление започва нова гаранционна стратегия за заеми за дребния и междинен бизнес, която би трябвало да вкара близо 2.5 милиарда лв. в българската стопанска система. Тази нова мярка, за подкрепяне на бизнеса потърпевш от пандемията, беше оповестена от икономическия министър Кирил Петков на брифинг извършен през днешния ден в София.

Програмата ще се осъществя в партньорство с комерсиалните банки в страната, които ще обезпечат ресурса. Държавата ще даде гаранция в размер до 50% от риска по заемите и до 80% от риска по самостоятелните позиции на банките. Малкият и междинен бизнес ще може да кандидатства за сума равняваща се на до 70% от приходите му за последните три години. Кредитите ще бъдат без поръчителство и със период за погасяване до 7 години. Освен това, всеки утвърден бизнес ще получава оборотните средства в границите на до 10 дни от датата на кандидатстване. По тази стратегия ще могат да аплайват и самоосигуряващите се лица.

„ Развързваме ръцете на баките да дадат всичките тези средства, които са натрупали, само че не смеят да отпуснат”, уточни Кирил Петков, добавяйки, че Европейската комисия е дала зелена светлина за държавната помощ. По думите му, служебното държавно управление е трябвало да измисли вид за поддръжка на бизнеса в партньорство с частния капитал, защото бюджетът не разрешава поемането на спомагателни разноски.

Паралелно с това, програмата 60 на 40 ще продължи своето деяние за още два месеца, стана ясно от думите на обществения министър Гълъб Донев. Предвидените 1.5 милиарда лв. по тази скица са съвсем изчерпани, като остават към 100 млн. лв. по нея. Понастоящем държавното управление беседва с Европейската комисия, която би трябвало да позволи смяната в модела за отпущането на този тип държавна помощ, стана ясно от думите на министъра.

Финансовото министерство ще приготви актуализация на бюджета за тази година, която ще бъде препоръчана за гласоподаване в първия миг, в който страната има настоящ парламент, разгласи финансовият министър Асен Василев. По думите му, актуализацията няма да увеличи недостига, а ще съставлява преструктуриране на разноските. Освен това страната ще работи за повишение на събираемостта с цел да може да отговори на бюджетния напън.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР