Служебното правителство ще въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол

...
Служебното правителство ще въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол
Коментари Харесай

Правителството ще въведе механизъм за наблюдение и контрол на цените на храните

Служебното държавно управление ще вкара всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор на храните в България. Това сподели министър председателят Гълъб Донев след среща в Министерския съвет с министри и представители на държавни институции във вторник.

Ден по-рано Донев сподели, че държавното управление ще търси " действителни резултати " в преодоляването на цените на питателните артикули.

„ Установихме разлика сред цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина. И то разлики от 20% до 30% и повече “, сподели Донев. По негови думи механизмът ще обгръща цялата верига на доставки на храни от Агенция " Митници ", през Национална агенция за приходите и през логистичната верига на доставките и ще бъде проследявано образуването на цената на продуктите на облагите на търговците.

" Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме основаните правила за свободна конкуренция. Точно противоположното - ще покажем нелоялните търговски практики, тъй че потребителите да са наясно къде е изкривяването в цените на най-необходимите артикули и услуги ", добави Донев.

Той не даде детайлности за това по какъв начин тъкмо ще действа механизмът. Правителството също по този начин ще изготви оферти за възстановяване на законодателството в сферата. Донев сподели, че липсва закон за търговия с храни нормативно определение за нелоялна комерсиална процедура.

Данни на Евростат за 2021 година няколко групи хранителни артикули у нас са доста по-скъпи в безспорна сума даже от пазарите на надалеч по-богати общества като тези в Германия, Франция, Швеция и Естония. Става сума за маслото, олиото, сиренето, млякото и яйцата. В същото време хлябът и месото са на относително допустими равнища, а плодовете и зеленчуците нито са доста евтини, нито доста скъпи.

Преди дни организацията по храните на Организация на обединените нации заяви, че международните цени на храните през януари са паднали за 10-и следващ месец с близо 18% по отношение на рекордно високото равнище, достигнато през март след нахлуването на Русия в Украйна. Войната на Кремъл и пандемията от ковид, която стартира през 2020 г, доведоха до висока инфлация на доста места по света.

Анализ на Медиапул от началото на месеца, основан на данни на Евростат,, че някои храни, измежду които маслото, олиото, сиренето, млякото и яйцата, са по-скъпи в България, в сравнение с в други по-богати страни в Европа, като данните са от 2021 година, преди началото на войната и повишаването от март месец.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР