Служебното правителство прие на извънредно заседание днес Закона на държавния

...
Служебното правителство прие на извънредно заседание днес Закона на държавния
Коментари Харесай

Първо „да“ за Бюджет 2023 със свръхдефицит от 6,4%

Служебното държавно управление одобри на изключително съвещание през днешния ден Закона на държавния бюджет и за бюджетите на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 година Текстът на плана за Бюджет 2023 е непокътнат без промени макар неодобрението на обществените сътрудници и поръчката на ГЕРБ и „ Продължаваме промяната-Демократична България “, че няма да го поддържат поради високия бюджетен недостиг.

Точно преди седмица, предусещащ свръхдефицит от 6,4% – доста над фискалните ограничавания по националното и европейското законодателство за до 3%. Тогава министър председателят Гълъб Донев стимулира решението с нежеланието на служебния кабинет да работи „ напук “, виждайки, че концепциите му за данъчни промени, които да вкарат повече доходи в хазната, не срещат утвърждение измежду парламентарно показаните партии. В отговор на това властта избра да построи рамката върху в този момент настоящата нормативна уредба, която съгласно техните планове няма по какъв начин да смъкна недостига под 6,4%.

„ Как да се понижи бюджетният недостиг от 6,4 на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание. Тук не става дума за прекачване на отговорността. След като нашите хрумвания за приходни ограничения не бяха възприети, отговорно и рационално е да представим на народните представители бюджет, създаден по настоящото законодателство “, сподели в петък министър председателят Гълъб Донев.

Ден по-рано представители на ГЕРБ и ПП-ДБ се срещнаха с специалисти от финансовото ведомство, след която стана ясно, че има съгласие за отменяне на по този начин оферти от министър Росица Велкова вид. Пред публицисти през вчерашния ден Асен Василев сподели, че неговата групировка ще гласоподава срещу проектозакона на първо четене, тъй че той да бъде върнат на служения кабинет за пренаписване, с концепцията в него бъдат нанесени корекции за стесняване на недостига до 3%.

Впоследствие се оказа, че сред двете обединения има разминавания по въпроса. Сутринта на служебния кабинет, а Теменужка Петкова, която бе дружно с Василев на срещата в МФ, разяснява в ефира на Nova: „ Аз персонално няма по какъв начин да имам синхрон с Асен Василев, той съгласно мен носи главната отговорност за положението на обществените финанси сега. Вчера се учудих на неговия възторг за това, което сподели пред медиите – че надали не може доста елементарно да бъде решен въпросът с недостига и довеждането му до 3%, в случай че това няма по какъв начин да се случи елементарно “.

Според нея бюджетът на служебното държавно управление е правилен и отразява действителното положение на обществените финанси на България. По думите на Василев обаче намаляването на недостига може да се случи посредством средствата от Плана за възобновяване и резистентност, увеличение на дивидентите от държавните предприятия, понижаване на издръжката на ведомствата и финансовите разноски.

Дефицит до 3% е едно от изискванията за приемането на България в еврозоната. По-рано ГЕРБ и ПП-ДБ си стиснаха ръцете, че това е един от целите пред страната.

Сега следва проектобюджетът да бъде входиран в Народното събрание, където обаче към момента няма образувани комисии, през които законът би трябвало да мине, преди да стигне в пленарна зала.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР