Служебното правителство предлага границата на бедността за 2023 г. да

...
Служебното правителство предлага границата на бедността за 2023 г. да
Коментари Харесай

КНСБ не подкрепя за 2023-а границата на бедност да е 504 лева

Служебното държавно управление предлага границата на бедността за 2023 година да се усили на 504 лв. или с 22% по отношение на тазгодишната, която е 413 лв.. Това стана ясно след днешното съвещание на Тристранния съвет за съдействие, в чийто състав влизат служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров и представители на синдикати и работодатели.

Лазаров акцентира, че тези 22% нарастване на линията на бедността доста ще изпреварят инфлационните процеси. Той е оптимист, защото по данни на Националния статистически институт нивото на инфлацията през август 2022 година по отношение на същия месец през 2021 е 17.7%, въпреки това средногодишната инфлация е 11.7%, а насъбраната от началото на годината инфлация е 12.6 %.

Втората мярка, която през днешния ден Тристранката е разгледала, е обвързвана с наредбата за работното време, почивките и отпуските и наредбата за паричните помощи от Държавното публичното обезпечаване. Основните промени в двата документа са свързани с към този момент признатите и транспонирани наставления в региона на родителските отпуски и опциите на бащите да вземат участие в развъждането на децата си.

" Така и бащите ще могат да употребяват отпуски за развъждане на дете до навършване на 8-годишна възраст " - означи Лазаров. Накрая той добави, че по време на срещата е била прегледана и нормативната уредба за по този начин нареченото разположение и дежурство, както и методите за неговото отчитане и възнаграждение.

От КНСБ Любослав Костов разгласи, че конфедерацията не поддържа размера на линията на беднотия да е в размер на 504 лв., защото тя е изчислена по методика, при която не се регистрира инфлацията в дребната потребителска кошница. А в нея влизат тези артикули, които хората към линията на беднотия най-често купуват. По калкулации на Костов, в случай че и този съставен елемент се вземе поради, линията на беднотия би трябвало да е 541 лв., а не 504 лв..

По отношение изчисленията на инфлацията, за които приказва служебният министър, Костов бе безапелационен, че структурата на потреблението в никакъв случай не е била насочена към междинната инфлация, а към инфлацията на съответни артикули, а при някои от тях растежът е над 20 %.

По отношение измененията в наредбите за работното време, почивките и отпуските от КНСБ са на мнение, че първо би трябвало да се регламентира сумираното пресмятане на работното време според европейското законодателство – наставления и конвенции.

Тук представителят на КНСБ цитира европейското законодателство, съгласно което сумираното работно време трява да бъде най-много 52 часа, а в България става дума за 56 часа, поради което те не са подкрепили предлаганите текстове.

Позицията на КНСБ е, че сумираното пресмятане на работното време би трябвало да се ползва единствено в производството с непрекъсваем развой на работа, а в България то се приема и ползва на всички места. И точно това е причина за злоупотреби и в работното време, и в заплащането, и в неговото отчитане. От КНСБ оповестиха, че ще потърсят отговорност от институциите, за какво не са приложили европейското законодателство в Кодекса на труда.

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " разгласи, че те поддържат линията на беднотия да стане 504 лв., с ясното схващане, че изчислението по новата методика може да стане факт единствено при постоянен парламент. Ето за какво те ще упорстват за смяната й от идващото държавно управление.

По отношение на наредбите, свързани с почивките и отпуските, Ваня Григорова също обърна внимание на сумираното пресмятане на работното време. По думите й това значи служащият да работи повече от естественото работно време за месец, като не му се заплаща за изключителния труд, а той се компенсира през идващия месец.

" Това натоварва организма, само че се разрешава " - обърна внимание Григорова и добави, че сумираното изчисляна на работното време трябвало да се ограничи единствено до избрани браншове, а не до всички. И тези браншове, до които би трябвало да се ограничи, би трябвало да са единствено тези, където активността чисто софтуерно не може да се спре. Ето за какво от КТ „ Подкрепа “ ще алармират Европейската комисия, че в тази ситуация България нарушава директивата, която дефинира методите за използване на сумираното пресмятане на работното време.

Григорова даде и съответен образец, с който искаше да обоснове намесата на Европейската комисия. В рамките на акцията за повишение на сигурността на пътищата една от ограниченията е въвеждане на сумирано пресмятане на работното време в Изпълнителната организация " Мобилна администрация ".

Това значи, че с безпределно незадоволителните фрагменти, с които Агенцията разполага - а точно 120 индивида за цялата страна, тя ще би трябвало да обезпечава денонощния надзор по българските пътища.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР