Служебното правителство не организира добре изборния процес, коментира пред БНР

...
Служебното правителство не организира добре изборния процес, коментира пред БНР
Коментари Харесай

Експерт по изборни технологии: Служебното правителство не организира добре изборния процес

Служебното държавно управление не провежда добре изборния развой, разяснява пред БНР специалистът по изборни технологии Мирослав Мурджов.

„ Вместо да се занимава непрекъснато с проверки, тъй като това не му е работа, трябваше да направи оптимално добра организация на изборите и да даде гаранции, че изборите ще бъдат почтени.... Служебният министър Бойко Рашков трябваше да се занимае с организацията на изборите и полицията да подсигурява, че такива машини не са импортирани, ЦИК трябваше да си приказва с него. Те не си приказват - това е целият проблем “, счита Мурджов. Той акцентира, че появяването на фантомни машини за гласоподаване е нещо много ужасно, а машинният избор бе въведен, с цел да подсигурява бистрота и почтеност на изборите.

„ Още на предходните избори се появиха подозрения, че машините имат алтернатива да дават и подправени резултати, не беше направена контролната инспекция, не беше разгласен от ЦИК отчетът от контролните разписки. Сега се появява един абсурд - ЦИК като уредник и отговорник на изборите не знае за тези машини “, установи специалистът по изборни технологии. За него е необичайно, че до момента никой не е дал отговор дали тези новооткрити по хранилища машини ще имат присъединяване в изборите - нито служебното държавно управление, нито ЦИК, нито компанията, която е вносител. „ Някои партии съмнително мълчат, което за мен е доста необичайно. Чуха се апели да бъдат тествани всички машини и софтуерът, само че нищо сходно не се случи. Цари някаква загадъчност “, недоумява Мирослав Мурджов.

Той е уверен, че, в случай че хората останат със подозрение, че има опция за манипулиране на машините, няма да отидат да гласоподават на 14 ноември, а това ще изкриви вота.

„ Много от партиите ще имат искания за тези избори, а това опорочава вота. Трябва да има сигурност “, счита специалистът.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР