Служебното правителство има задължение да направи всичко възможно България да

...
Служебното правителство има задължение да направи всичко възможно България да
Коментари Харесай

От ПП припомниха на служебния кабинет, че има решение на НС да ускори, а не да отлага приемането на еврото


Служебното държавно управление има обвързване да направи всичко допустимо България да стане част от Еврозоната от 1 януари 2024 година, а това значи да подаде заявление и да изиска от Европейската централна банка отчет. Това се разбра от думите на Андрей Гюлов от " Продължаваме промяната " пред БНР.

Коментарът идва, откакто през седмицата, че приемането на еврото се отсрочва и държавното управление няма да внесе нужните документи за задвижване на европейската процедура по проект. Основната причина - част от законите, които България е поела ангажимент да одобри, не са факт, по думите на министър Росица Велкова.

Гюров обаче напомни, че има решение на Народното събрание, което категорично задължава служебния кабинет " да направи всичко допустимо, с цел да може България да влезе в еврозоната на 1-ви януари 2024 година, а това значи и да изиска от Европейската централна банка конвергентния отчет ".

Самото решение на 48-ото Народно събрание от ноември 2022 година и гласи:
Министерският съвет в съгласуваност с Българската национална банка да форсира консултациите и договарянията с европейските институции, страните членки, чиято парична единица е еврото, и страните, участващи в Механизма за обменните курсове (Exchange Rate Mechanism II), с оглед приемане на еврото в Република България с целева дата 1 януари 2024 г.Министерският съвет в съгласуваност с Българската национална банка и другите виновни институции да форсира процеса на техническа подготовка за приемане на еврото според Националния проект за въвеждане на еврото в Република България, признат от Министерския съвет на 27 май 2022 година
Гюров акцентира, че България е измежду страните с най-хубави индикатори в Европа по критерия за съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт, както и бюджетният недостиг, който е в границите на Маастрихтските критерии: " Успяхме да покажем, че в България може да се осъществя една необятна обществена стратегия, да се поддържат бизнесът и жителите, а в това време бюджетният недостиг да бъде под 3%. Това повдига забавния въпрос, в случай че това не се е случвало до момента, къде са отивали тези средства? ".

В 48-ото Народно събрание в действителност не бяха признати законите, за които е стихотворец ангажимент по пътя към еврозоната. Една от измененията, която не се случи, че в Кодекса за застраховането. Финансовото министерство внесе нужните ремонти, само че ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " Български напредък " ги блокираха, като съмнението е, че зад дейностите стои частен интерес на един от застрахователите - в тази ситуация " Лев инс ", свързван с Алексей Петров.

Не бяха признати и промени в закона против изпирането на пари - за него не стигна времето на 48-ия парламент, който бе разхлабен поради невъзможността да сформира държавно управление.

Партиите влязоха в режим кой е по-виновен за обстановката, като от ГЕРБ упрекнаха бившето държавно управление на Кирил Петков, че е помпало инфлацията и по тази причина в този момент страната ни не дава отговор ни критериите.

Хърватия, която влезе в Еврозоната на 1 януари 2023 година също не отговаряше на този аршин - на фона на това, че инфлацията е проблем в цяла Европа, изключително след началото на войната в Украйна, само че участието ѝ не бе спънато.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР