Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов поздрави

...
Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов поздрави
Коментари Харесай

Пеканов: Да използваме забавянето на приемането на еврото, за да обясним на хората ползите от него

Служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов поздрави всички жители с Деня на Европа - 9 май. Това е един ден, който става все по-голям в едни бурни времена, в които ни трябват партньорства, с цел да сме по-силни дружно, означи Пеканов при откриването на полемика на тематика " Ролята на проведеното гражданско общество в процеса на присъединението на България към еврозоната ". Събитието е проведено от Икономическия и обществен съвет (ИСС) и се организира в Гранитната зала на Министерския съвет. 

 

" Днес ни събира извънредно значима за България  тема - приемането на общата европейска валута. Щастлив съм да видя тук представители на всички основни институции в страната, по този метод можем да уверим българските жители, че институциите гледат в една посока ", сподели още той. 

 

По думите му приемането на еврото има ясни позитиви от стопански и обществен темперамент за всеки български жител. Още през 90-те години беше изработен съзнателен избор с прикрепянето на една котва за непоклатимост, каквато беше валутният ръб. Това значи, че от 25 години България не упражнява независима парична политика и това донесе непоклатимост и доверие в страната. Макар че предходната година имаше спекулации, че България ще влезе принудително в еврозоната, това ще стане, когато свършим работата, която е пред нас, означи вицепремиерът.

 

Уверен съм, че Народното събрание ще гласоподава нужните законови промени, в това време сме подхванали всички ограничения за усмиряване на инфлацията, съобщи той.

 

Нека да използваме забавянето на приемането на еврото, което трябваше да стане от началото на 2024 година, само че към този момент е отсрочено за началото на 2025 година, в позитив и да разбираем на хората и на бизнеса какви са изгодите и защитните механизми от приемането на еврото. Това е национално значима цел, за която ни е нужна ясна и точна информация, която да стигне до всеки български жител, сподели той.

 

В разбор на ИСС се показва, че приемането на общата европейска валута ще усъвършенства капиталовата среда и ще усили експортната устременост, и ще има по-голяма успеваемост на пазара на труда и високи равнища на икономическа интензивност. Целта от приемането на общата валута е конвергенция, доближаване до най-развитите стопански системи, по-висока икономическа интензивност, претовареност с устойчиви и добре платени работни места. Това ще спести разноски на страната, ще усъвършенства капиталовата среда и ще стоим по-силно на картата на света в една мощно турбулентна среда, и ще стоим там, където се вземат решения. Подготовката на приемането на еврото не е спряла, увери Пеканов.

 

Според него това ще е на-големият мотор за доближаването на приходите, само че и за промените. Европа мина през много турбуленции през последните 10-15 години и бяха взети редица решения, които направиха Европейски Съюз по-силен. Еврото е втората по потребление валута в света и прави всеки член на еврозоната по-силен. Надявам се, че разбираме, че " съединението прави силата ", сподели Пеканов. По думите му по време на пандемията бяха взети решения, които разрешиха на Европа да се съвземе единствено в границите на няколко месеца и демонстрират, че Европа се движи в вярната посока.

 

В 21-ви век единственият път на България е да има по-тясно съдействие и кооперация. Суверенитет в 21-ви век е да вземаш решенията и да си там, където се вземат решенията и където се взема решение бъдещето ти. По този метод влияеш на решения, които ще въздействат на теб, разясни Пеканов. Това е метод да се борим за националния ни интерес, да покачваме благосъстоянието на българските жители и да вършим България по-силна, посочи вицепремиерът. 

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР