Служебният премиер Стефан Янев съобщи в началото на заседанието на

...
Служебният премиер Стефан Янев съобщи в началото на заседанието на
Коментари Харесай

ЦИК вече разполага с необходимия брой машини за изборите

Служебният министър председател Стефан Янев заяви при започване на съвещанието на държавното управление, че към този момент е обезпечен цялостният брой машини за гласоподаване на идните избори. Във вторник вечерта са доставени в страната допълните 1600 бройки от поръчаните машини. Те би трябвало да обезпечат обикновено протичане на изборния развой в по-големите изборни секции.

В страната ще има машинно гласоподаване в 9401 секции като в 700 от тях би трябвало има и втора машина. За изборите на 11 юли в чужбина ще има 421 машини за гласоподаване в 273 секции.

Общият брой на хартиените бюлетини, които ще бъдат отпечатани за изборите, е 7.4 милиона. По закон даже за секциите, в които ще се гласоподава единствено с устройства, би трябвало да има аварийни хартиени бюлетини, равни на броя гласоподаватели по лист. Те ще се употребяват, в случай че машините в секцията се повредят непоправимо.

С последните промени в Изборния кодекс бе планувано в секциите с над 300 гласоподаватели в България и зад граница да се гласоподава единствено машинно. Бюлетини се употребяват при форсмажорни условия.

В неделя в Благоевград се организираха първите огромни избори с всеобщо машинно гласоподаване. Те демонстрираха, че вотът протича без проблеми, а участниците не са подали тъжби за нарушавания. Резултатите демонстрираха, че машинното гласоподава свежда на практика до нула невалидния избор, които с бюлетини доближава до 5%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР