Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов намекна, че проблемните

...
Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов намекна, че проблемните
Коментари Харесай

Сашо Пенов: Няма да допуснем незаконни процедури за училищни директори

Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов загатна, че проблематичните състезания за избор на 450 учебни шефове могат да бъдат спрени. На първата си конференция като министър Пенов бе доста внимателен в мненията по наследени проблеми от предходния кабинет и не даде никакъв знак за желание, че има намерение да ревизира работата на предшественика си. 
Както „ Сега “ писа, провеждането на състезанията сега е замразено откакто претендент за шеф апелира наредбата, по която се провеждат те. Според шефа на СУ „ Д-р Петър Берон “ в Пазарджик критериите за избор са доста субективни и ще опорочат избора. Върховният административен съд още не се е произнесъл всъщност по тъжба, само че спря използването на наредбата превантивно, с цел да не настъпят съществени публични последствия и незаконосъобразен избор на шефове на учебни заведения. 
„ По тази разпоредба са били получени доста мнения. Запознах се с тях и предвид на опита ми чаках такова развиване и обжалване. Обжалването можеше да се случи на разнообразни стадии от процедурата. Обсъждаме по какъв начин да продължим нататък, като ще се водим от правилото за правда “, разяснява Пенов. Той не сподели категорично дали министерството ще чака произнасянето всъщност на съда, само че евентуално тактиката ще бъде такава. МОН би трябвало да реши и дали  да апелира вероятно решение за незаконност на наредбата.. 
В позицията от през днешния ден профсъюз „ Образование “  към КТ „ Подкрепа “ настоя наредбата да бъде анулирана, тъй като основава опция за политически назначения. За готвени политически описи от партии в предходното държавно управление разгласи в собствен пост в обществената мрежа Facebook и някогашният министър на образованието в кабинета Борисов 3 Красимир Вълчев. 
Новият екип в МОН ще изчака приключването на публичните разисквания по други проектонаредби, оповестени от предходния кабинет, с цел да види какви мнения ще постъпят. На базата на тях ще се реши дали да се продължи с промените, сподели още Пенов. В листата с оповестени за разискване промени са противоречиви промени в образователния проект, които плануват увеличение на броя на часовете в прогимназиалния стадий. Училищните шефове се оповестиха изрично срещу такива промени. Пенов не навлезе в елементи по течащия спор по какъв начин да бъде осъществено нарастването на заплатите в университетите след отпуснатите 20 млн. лева за задачата от бюджета и повишените минимални заплати на асистентите. Нямам публично писмо от ректорите по въпроса, сподели Пенов. Той разгласи, че главен кратковременен приоритет на министерството е подготовката за новата образователна година, включително привършване на поправки, осъществяване на наложителните срещи по районните ръководства на образованието, обезпечаването на фрагменти. Има две евентуални рецесии, за които системата се готви – коронавирус и високи цени на електрическата енергия, сподели още Пенов. Министерството ще работи и по новата оперативна стратегия за обучение, която към този момент е утвърдена, както и по проекта за възобновяване и резистентност. По двата документа в България за образованието ще влязат над 3,5 милиарда лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР