Служебният министър на енергетиката Росен Христов очаква цената на природния

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов очаква цената на природния
Коментари Харесай

Росен Христов очаква цената на природния газ да намалее след февруари

Служебният министър на енергетиката Росен Христов чака цената на природния газ да намалее след февруари. В изявление за Нова телевизия той уточни, че обичайно зимните месеци са най-тежки, с най-високи цени на газа, оповестява Българска телеграфна агенция.
Моите упования са през февруари цената да е почти същата и по-късно да успеем да я смъкнем надолу, добави той. Когато потреблението настигне предлагането и даже стартира да го изпреварва, цената се подвига. Винаги зимните месеци са били по-скъпи, изясни министърът.

Той добави, че цената сега се подвига поради скъпия газ, нагнетен в газохранилището " Чирен ". Иначе сега нашите контракти са конкурентни и цената е добра и имаме положителни предложения за идната година. Отделно успяхме да осигурим терминали за газ, в това число завършваме договарянията с Турция, което е огромен пробив, сподели Христов.
С обезпечени канали и механически благоприятни условия за доставка ние имаме доста по-силна позиция за производители и доставчиците на полутечен газ, тъй че да се сдобием с конкурентни цени. Вече приказваме с тях за дълготрайни контракти. Оттук нататък се чака нещата да вървят към по-добре, добави министърът.
След днешното съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) председателят Иван Иванов съобщи, че цените на топлоенергията и на електрическата енергия за бита няма да се подвигат от Нова година. 

Цената на природния газ за януари ще е доста по-ниска от поисканата от " Булгаргаз " по-рано този месец от 204,53 лв. за 1000 куб. метра без налози и такси, сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева. По думите ѝ окончателното предложение на компанията ще е с най-малко 18 лв. по-ниско, т.е. цена от 186,53 лв. за 1000 куб. метра. Дружеството е съумяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището " Чирен ", сподели Златева.
За 2023 година са обезпечени всички количества природен газ от шестима снабдители. Диверсифицирахме освен доставчиците, само че и маршрутите на природен газ, с цел да сме сигурни, че няма да има спиране на доставките, заяви още тя.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
 
30 Дек 202222129 Дек 2022169526 Дек 202242325 Дек 202241723 Дек 2022241722 Дек 20221777КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Дек 2022140524 Дек 2022270029 Дек 202283528 Дек 2022466
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР