Служебният кабинет предлага увеличение на акцизите върху от следващата година.На

...
Служебният кабинет предлага увеличение на акцизите върху от следващата година.На
Коментари Харесай

Кабинетът предлага: С до 20 стотинки скок на цигарите, а тютюнът за пушене - с до 80 стотинки


Служебният кабинет предлага нарастване на акцизите върху от идната година.

На съвещанието си държавното управление утвърди промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, в чиито преходни и заключителни разпореждания Министерството на финансите предлага и нов акцизен календар.

Предложението е с към 5% растеж поетапно, което е доста под равнищата на инфлацията. В другите категории артикули се предлага приблизително към 30 стотинки нарастване, като се резервира преимущетвото на бездимните произведения и електронните цигари, които остават със доста по-нисък данък по отношение на цигарите.

С по 13-14 стотинки може да се усилят във високия ценови сегмент до 2026 година За сметка на това най-евтините цигари ще нарастват със приблизително 20 стотинки.

Ръстът е най-голямо при две от категориите - бездимните стикове, които може да нарастнат с 40 стотинки, и при тютюна за пушене, чиято цена би трябвало да се усили със 70-80 стотинки на пакет при междинна стойност 10 лева

Причината за това са проектите за увеличение на минималните акцизи в Европейския съюз. С планувания календар за идващите 4 години България резервира най-ниските равнища на облагане на данък в Европейски Съюз. Дори с тези стъпки след 4 години страната ни не доближава междинните равнища в Европейски Съюз все още.

Предложението следва да бъде част от разискванията в обособените парламентарни комисии и упованията са да бъде подкрепено предвид на обезпечаване на предвидимост и спомагателни доходи в бюджета, които наподобяват доста повече от препоръчаното през лятото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР