Служебните правителства на президента Румен Радев не реагираха на писмата

...
Служебните правителства на президента Румен Радев не реагираха на писмата
Коментари Харесай

ГЕРБ за забавянето на самолетите F-16: Правителствата на Радев се провалиха

Служебните държавни управления на президента Румен Радев не реагираха на писмата от американска страна, че се чака закъснение при доставката на изтребителите F-16 и се провалиха в построяването на инфраструктурата в база „ Граф Игнатиево “, без която машините няма да бъдат доставени, разясниха депутатите от ГЕРБ Даниел Митов и Христо Гаджев пред публицисти. Така те дадоха отговор на нападките от страна на президента, че провинен за забавянето на машините е министър председателят Бойко Борисов. Депутатите от ГЕРБ желаеха министърът на защитата Стефан Янев да каже има ли публично писмо от Съединени американски щати до България за това, че доставката на осемте изтребителя F-16 ще се забави и каква е повода за това.

„ Трябва да ни осведомят какви са аргументите за забавянето и да се обезпечи естествената доставка на контракта. В момента държавното управление трансферира неусвоени пари от 2021 година към бюджета за 2022 година, с цел да наваксат неуспеха на служебното държавно управление “, уточни Христо Гаджев. Той допусна, че кабинетът „ Петков “, дело на президента Радев, не се употребява с политическо доверие оттатък океана. Гаджев напомни, че доставката на първите две машини F-16 би трябвало да стане през втората половина на 2023 година, при започване на 2024 година се чакат още 4, а последните две бройки от цялата поръчка би трябвало да дойдат през лятото на същата година.

„ Ако има закъснение по доставката българското държавно управление може да изиска от американската страна да подкрепи страната ни по осъществяване на Air policing. И по този начин Съединени американски щати да си поемат отговорността по забавянето “, подсказа на ръководещите Христо Гаджев.

Заместник-председателят на ГЕРБ и някогашен външен министър Даниел Митов уточни, че ръководещите се пробват да прикриват страстите и уклоните си.

„ Борисов към този момент една година не е министър председател. Радев от дълго време ръководи и сегашният кабинет е негово дете. Не вървят на добре нещата с този кабинет, само че да не се пробват да се оправдават с нас. При нас договорът е превъзходен. Всичко към този момент е тяхна отговорност и в случай че положението на българската бойна авиация се утежнява, това също е тяхна отговорност “, посочи Митов. Той разясни, че до момента в който министърът на защитата и кабинетът тъкмо в този момент се пробват да ползват този антинатовски метод, доста страни, измежду които и Йордания вършат поръчки за американски самолети.

„ Какво прави българското държавно управление, с цел да поръча идващите F-16, от които се нуждаем. Защо не се прави нищо, с цел да се поръчат още 8 самолета и ще стане по този начин, че възможна българска поръчка ще отиде към 2030 година “, попита Даниел Митов. По думите му българското държавно управление би трябвало да се свърже с американската страна и да стартират диалози по въпроса какъв брой ще се забави доставката на към този момент поръчаните 8 изтребителя.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР