Службите за сигурност задържаха в Петербург още един руски свещеник

...
Службите за сигурност задържаха в Петербург още един руски свещеник
Коментари Харесай

Още един руски свещеник е арестуван за проповед срещу войната

Службите за сигурност задържаха в Петербург още един съветски духовник за „ дискредитация на въоръжените сили на Руската федерация и специфичната военна интервенция в Украйна “.

Това е йером. Йоан (Курмояров), лекар по богословие и някогашен клирик на Новосибирската епархия на РПЦ. Той е бил задържан поради видеобръщение, озаглавено „ Кой ще бъде в пъкъла и кой в парадайса “. Задържан е в дома си, като са му отнети компютъра, две икони, дървен кръст и подрасник. Арестуван е за два месеца по искане на следствието. Наказанието по това обвиняване е до 10 години затвор.

Двери съобщи главните акценти от проповедта, поради която о. Йоан е задържан:

„ Здравейте, другари, един от фейковете на путинската агитация гласи: те ще измрат, а ние ще станем мъченици и ще влезем в парадайса. Искам да отчайвам всички, които имат вяра в това. От позиция на християнското обучение, ние няма да се окажем в никакъв парадайс. За парадайса е казано, че в него ще се озоват миротворците: Блажени миротворците… Разбирате ли какъв е казусът? Който е почнал експанзия, няма да бъде в парадайса. От мюсюлманска позиция може и по този начин да е – те имат джихат, а войната за вярата е всичко. Така че всички, които стартират експанзия и желаят да влязат в парадайса, би трябвало да сменят религията си, би трябвало да одобряват исляма. Християнството приема единствено войната в отбрана на своите граници и на своите домове… Превърнаха ни във врагове на целия свят единствено и единствено да запазят властта и милиардите си. За страдание нищо положително не чака съветския народ, в случай че не прогледне… “.

Новосибирският йеромонах Йоан (Курмояров) става прочут в края на предходната година със правосъдния иск, който подава против военния министър на Русия Сергей Шойгу. Духовникът твърди, че неговите религиозни усеща са оскърбени от изображенията на руска символика и червеноармейци в историческите панорами на Военния храм. Заради проповедите му и обществените рецензии против този храм против него е заведено църковно дело и той е подложен под забраняване, а след подаването на правосъдния иск против военния министър е заставен да напусне РПЦ.

В една от своите проповеди, придобила известност през 2020 година той приказва за рисковата дисторция на църковния живот:

„ Виждам систематични неточности в църквата, на които през днешния ден малко хора обръщат внимание. Църквата се слива с страната, трансформира се в обществена институция и губи доверието на хората. В църквата няма задача, ние я изпълняваме неумело. Църквата се трансформира в затворена система. Когато църквата е затворена в себе си, тя развива армейска система, ръководство на един човек.

Виждаме ритуали, одежди, златни куполи на витрината, само че хората не схващат защо служат те. Трудно е за един просветен човек в църквата, всичко е замръзнало на „ детско “ равнище. Трябва да се отворим към хората, да обсъждаме всичко с тях. Трябва да се научим на изкуството на полемиката. Ние не желаеме гражданска война в Църквата, а приятелски връзки. В Църквата търсех общественост на любовта и се озовах в армията “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР