Случвало ли ви се да спите до късно, но да

...
Случвало ли ви се да спите до късно, но да
Коментари Харесай

Защо се събуждаме уморени

Случвало ли ви се да спите до късно, само че да се събуждате изтощени. Telegraph.co.uk цитира мнението на професор Тил Рьонеберг от Мюнхенския университет, който от години изследва механизма на " вътрешния часовник ". Този механизъм е подвластен най-много от слънчевата светлина. Когато хората са лишени от нея, биологичният им темп бързо се нарушава. Дните стартират да им наподобяват по-дълги, стоят будни няколко часа повече, след което доста по-дълго време спят.

Според Рьонеберг актуалните хора постоянно са принудени да станат и да стартират работа по време на биологичната си нощ. Затова и ученият приказва за " обществена часова разлика ". Засегнатите от нея са по-склонни към тютюнопушене, несъразмерна приложимост на алкохол и кофеин, затруднена централизация, внезапни промени в настроенията и затлъстяване.

Това е проблем на актуалното общество. Прекарваме от ден на ден време - и денем, и през нощта - при изкуствено осветяване. През деня не получаваме задоволително светлина, с цел да сме сигурни, че е ден, а през нощта не е достъчно мрачно, с цел да заспим. Вътрешният ни часовник към този момент не получава явен сигнал, че би трябвало да спим, и часовникът на стената няма никакво значение, счита експертът.

Най-важното е да не прекъсваме връзката ни със слънцето, счита експертът.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР