Случва се да купим стока, която се оказва с някакъв

...
Случва се да купим стока, която се оказва с някакъв
Коментари Харесай

Кога се връщат пари за дефектна стока

Случва се да купим стока, която се оказва с някакъв недостатък. Какво би трябвало да знаем, когато тръгнем да я връщаме? Комисията за отбрана на потребителите дава потребни уточнения по тематиката:  

Потребителите нормално упорстват да им бъдат върнати парите за развалената стока. Но според европейското законодателство продавачът първо би трябвало да предложи безвъзмезден ремонт или подмяна на изделието. Връщането на пари е алтернатива единствено когато продуктът не може да се поправи или складовите наличия са изчерпани и няма по какъв начин да бъде сменен. Ако след три ремонта в границите на двугодишния гаранционен период възникне нов  недостатък, потребителят към този момент може напряко да скапе контракта.

В някои случаи правото на претенция може да отпадне. Например, в случай че стоката не е използвана по предопределение или според напътствията на производителя. „ Когато потребителят самичък я е развалил, изпуснал, счупил, тогава продавачът няма по какъв начин да носи отговорност за тази щета. Гаранционната отговорност е за фабрични недостатъци. Ако дефектът се прояви до шест месеца след покупката, той се смята за индустриален и при пораждане на спор търговецът е този, който следва да потвърди, че потребителят е въздействал върху стоката непозволено “, изясни Игнат Арсенов от КЗП пред националното радио.

Винаги имате право да предявите претенция - без значение каква е стоката и по какъв начин е купена - в магазин, на сергия, онлайн или при някаква презентация, коментират от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Второ, търсете продавача, не производителя или друго лице. Той носи отговорност за всяко противоречие на стоката и е задължен да намери решение на казуса - ремонт, подмяна, връщане на пари.  

Клиентът би трябвало да занесе дружно със стоката и документа за продажбата. „ Рекламацията се вписва в указател, а търговецът сформира протокол, в който разказва казуса.  Решението би трябвало да бъде открито в рамките на  месец. Ако потребителят не е удовлетворен, може да потърси помощ от КЗП. Към КЗП работят помирителни комисии, които нормално позволяват разногласието, като купувачът и продавачът на нефелата стока подписват съглашение. Ако и това не помогне обаче, остава последната стъпка - завеждане на дело в съда.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР