Словения ще съди съседна Хърватия, защото Загреб не изпълнява международно

...
Словения ще съди съседна Хърватия, защото Загреб не изпълнява международно
Коментари Харесай

Словения съди Хърватия за граничния спор

Словения ще съди прилежаща Хърватия, тъй като Загреб не извършва интернационално арбитражно решение за границата сред двете страни членки на Европейски Съюз . Това съобщи словенският министър председател Миро Церар, представен от " Ройтерс ".

Искът против Хърватия ще бъде импортиран в Европейския съд в Люксембург през юли, добави министър-председателят.

 Хърватия и Словения не съумяват да се схванат за граничния спор
Хърватия и Словения не съумяват да се схванат за граничния спор

Ние имаме намерение да осъществим решението на арбитражния съд и чакаме Хърватия да направи същото, разяснява словенският министър председател Миро Серар

Двете страни оповестиха самостоятелност от някогашна Югославия през 1991 година , само че и до този миг не са разрешили погранични разногласия.

" В четвъртък държавното управление ще удостовери решението за внасяне на желае ...Очаквам искът да бъде импортиран доникъде на юли ", сподели Церар на конференция.

Преди година Постоянният трибунал в Хага отсъди, че Словения би трябвало да има " безконтролен достъп " до интернационалните води в Адриатическо море.

Спорът на първо място визира риболовците от двете страни , които са глобявани за нелегално секване на границата.

Съдът в Хага разгласи, че решението е извънредно и правно обвързващо , само че Загреб отвърна, че не е годно, защото Хърватия се изтегли от арбитражния развой през 2015 година

Последва приключване на запис в общественото пространство, от който излиза наяве, че словенски арбитър в панела е споделил конфиденциална информация с държавното управление в Любляна. Съдията подаде оставка и съдът продължи да заседава , твърдейки, че случаят не е компрометирал опциите да доближи до решение.

Словения изиска през март от Европейската комисия да излезе с наставление по въпроса, само че Брюксел разгласи, че към момента не го е направил.

" Много съм смутен от мълчанието в Европейската комисия...Вярвам, че политиките надвиват над закона в този случай ", обезпокоен Церер, допълвайки, че върховенството на закона е " един от фундаментите на Европейски Съюз ".

Хърватия има вяра, че диспутът би трябвало да бъде позволен при двустранни диалози, макар че двете страни се обърнаха към арбитража през 2009 година, откакто съвсем две десетилетия не могат да разрешат разногласието.

Спорът принуди Европейски Съюз да промени тактиката си за разширение . Държави няма да могат да се причисляват към Европейски Съюз, до момента в който не разрешат граничните си различия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР