Словения, която днес поема председателството на ЕС, представлява сериозна заплаха

...
Словения, която днес поема председателството на ЕС, представлява сериозна заплаха
Коментари Харесай

Кьовеши за Словения: Тази страна е заплаха за работата на Европейската прокуратура

Словения , която през днешния ден поема председателството на Европейски Съюз, съставлява сериозна опасност за работата на Европейската прокуратура. Това съобщи пред „ Пилитико “ основният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши.

Единствено Словения не е назначила свои делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Този орган, почнал работа тъкмо преди месец, би трябвало да проверява измамите и злоупотребите със средства от европейските фондове.

Любляна надали ще има собствен европрокурор, преди да стартира да получава парите за възобновяване. А това ще подкопае ефикасния контрол от страна на Европейската прокуратура на изразходването на парите в страната, счита Кьовеши.

„ Всички закононарушения, осъществени след 1 юни, попадат под юрисдикцията на Европейската прокуратура, имаме наложителна компетентност да проверяваме.

Затова считам Словения за сериозен риск, защото парите ще не престават да постъпват в Словения , само че системите за ръководство и надзор на еврофондовете там ще бъдат в действителност наранени “, сподели Кьовеши.

Тя добави, че демонстрираната липса на откровено съдействие от страна на управляващите в Любляна ще повлияе съществено на успеваемостта на Европейската прокуратура.

През май словенският министър председател Янез Янша блокира издигането на претенденти за делегирани прокурори. Представителите на тази страна би трябвало да са двама. Един от отхвърлените претенденти даде на съд държавното управление на страната и изиска да бъде спряна процедурата за европрокурор. 

„ Очакваме решението на съда до месец. Стига съдът да реши да не се меси в признатото от държавното управление решение, Министерството на правораздаването неотложно ще повтори процедурата “, се споделя в изказване на отрасловото ведомство в Любляна.

Едва ли словенските делегирани прокурори ще заемат постовете си доникъде на юли, допълват оттова. А в същото време страната ще разчита на основания народен механизъм за отбрана на финансовите ползи на Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР