Словаците избират президент. Почти 4,5 млн. гласоподаватели от общо 5,5-милионното

...
Словаците избират президент. Почти 4,5 млн. гласоподаватели от общо 5,5-милионното
Коментари Харесай

За пръв път жена може да стане държавен глава на Словакия

Словаците избират президент. Почти 4,5 млн. гласоподаватели от общо 5,5-милионното население на страната ще дефинират кой от записаните 13 претенденти ще заеме висшия държавен пост идващите пет години.

Действащият президент Андрей Киска, който бе забъркан в редица кавги, отхвърли да се бори за преизбиране.

Водещите кандидати са двама. Сузата Чапутова, една от ръководителките на непарламентарната демократична партия " Прогресивна Словакия ". Тя е екоактивистка, която се афишира за отбрана на правата на гей общността и се опълчва на възбрана на абортите. Другият кандидат е Марош Шефчович - вицепрезидент на Европейската комисия и фигура от статуквото. Кандидатурата му се поддържа от ръководещата партия " Направление - обществена народна власт ".
Новият президент на Словакия подари заплатата си на 10 небогати Месечната заплата на президента е 5376 евро
Социолозите настояват, че по-голяма поддръжка измежду гласоподавателите има Чапутова. Така за първи път жена можа да стане президент в Словакия. Ако никой от претендентите не получи през днешния ден болшинство, на 30 март ще има балотаж, написа Българска телеграфна агенция.

Фаворитите

Сузана Чапутова - 45-годишна адвокатка, която е изгряваща звезда в словашката политика. Тя стана известна с сполучливата си битка против хранилището за токсични боклуци в родния си град Пезинок край столицата Братислава, за която през 2016 година получи интернационална премия. Участваше също в акцията през 2017 година, довела до анулация на амнистията, дадена на някогашния властнически министър-председател Владимир Мечиар. Чапутова е зам.-председател на " Прогресивна Словакия " - извънпарламентарна партия, подкрепила всеобщите улични митинги след гибелта на Куциак.
Рокизпълнение на президента на Словакия стана шлагер в интернет (ВИДЕО) Известен човеколюбец и бизнесмен, Андрей Киска се включил към рок бандата "Бизнес лидърс "
Марош Шефчович - 52-годишен посланик от кариерата, който е бил член на комунистическата партия до антикомунистическата Нежна гражданска война през 1989 година Той одобри предложение да се кандидатира от името на лявата " Смер-социална народна власт " - преобладаваща политически мощ в Словакия през последните години, чиято известност беше опетнена от корупционни кавги.

Снимка: EPA

Други изтъкнати претенденти

61-годишният Стефан Харабин - някогашен министър на правораздаването и ръководител на Върховния съд, непосредствен сподвижник на Мечиар, чието ръководство през 90-те години беше помрачено от неуважение на закона. Популистът Харабин се възползва от страха от миграцията и се показва като страж на обичайните консервативни полезности. Като звучен конкурент на глобите, наложени на Русия поради дейностите й против Украйна, Харабин е любимец на проруските медии.

42-годишният Мариан Котлеба е отпред на неонацистката Народна партия-Наша Словакия, която има 14 депутати в 150-местния словашки парламент. Котлеба и партията му приказват с удивление за интервала, когато Словакия е била нацистка марионетна страна през Втората международна война. Партийните членове употребяват нацистки поздрави и считат НАТО за терористична група. Те желаят Словакия да напусне алианса и Европейския съюз.

Какво следва

Според последните анкети, оповестени две седмици преди изборите, Чапутова и Шефчович ще отидат на балотаж. Анализатори не изключват неочакван резултат, изключително за Харабин, който се подрежда трети в допитванията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР