Словашкият президент Андрей Киска назначи фигура от управляващата партия за

...
Словашкият президент Андрей Киска назначи фигура от управляващата партия за
Коментари Харесай

Словашкият президент неохотно назначи нов вътрешен министър, протестите продължават

Словашкият президент Андрей Киска назначи фигура от ръководещата партия за нов вътрешен министър, макар запасите си на фона на публичните апели за самостоятелен претендент, който да подсигурява честното следствие на убийството на журналиста Ян Куцяк, съобщи " Ройтерс ".

Десетки хиляди словаци стачкуваха след убийството на Куцяк, който разследваше корупционни връзки сред политици и безнесмени. Демонстрациите доведоха до оставката на премиера Роберт Фицо и до сформирането на нов кабинет, воден от същата трипартийна коалиция, като високопоставеният член на партия " Смер " Петер Пелегрини стана министър председател.

Киска на процедура бе заставен да назначи зам.-министърът на вътрешните работи Дениса Сакова на високия пост, откакто тя бе номинирана от партия " Смер ", чийто водач продължава да бъде Фицо.

" Ще се опитам да възстановя публичното доверие в полицията, което сега липсва ", уточни Сакова, откакто постави клетва.

Масовите демонстрации доведоха и до оставката на вътрешния министър на Фицо Роберт Калиняк, който бе заместен от безпартийния Томаш Друкер. Той обаче подаде оставка предходната седмица.

Киска, който отхвърли да назначи различен съдружник на Калиняк за вътрешен министър при ремонта на кабинета предишния месец, сподели във вторник, че номинирането на Сакова е похабена опция за възобновяване на публичното доверие, само че че няма конституционните пълномощия да го спре.

Номинацията на Сакова разочарова протестиращите, които приканиха за нови демонстрации в петък с искане за предварителни избори. Организаторите споделят, че към този момент са събрали 80 000 подписа в петиция за предварителен избор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР