Словашките политици одобриха днес поправка в конституцията, според която парламентът

...
Словашките политици одобриха днес поправка в конституцията, според която парламентът
Коментари Харесай

Словакия прие конституционна поправка, с която парламентът може да съкращава мандата си

Словашките политици утвърдиха през днешния ден корекция в конституцията, съгласно която Народното събрание може да съкрати своя мандат, като по този метод проправиха път на предварителни парламентарни избори през септември, съобщи Ройтерс.

Сегашното държавно управление на премиера Едуард Хегер загуби вота на съмнение през декември, откакто негов някогашен съдружен сътрудник се причисли към опозицията, съгласно която ръководещите не са създали задоволително, с цел да оказват помощ на жителите да се оправят с повишаващите се разноски.

Според изследвания на публичното мнение, опозицията, включително и лявоцентристката партия " СМЕР – Социална народна власт ", ръководена от някогашният министър председател Роберт Фицо , има преднина над актуалните десноцентристки обединения в държавното управление.

Фицо е сериозно надъхан към доставките на оръжие за прилежаща Украйна, а при положение, че вземе властта, това ще докара до смяна на позицията на Словакия, която е членка на НАТО, във връзка с нейната ангажираност във военния спор, показва организацията.

Според смяната в конституцията, държавното управление ще може да редуцира 4-годишния си мандат в случай че 90 от 150-те членове на Народното събрание поддържат сходно решение.

Гласуването може да се организира, откакто поправката бъде оповестена в формален указател, което нормално става ден след одобрение на законопроекта.

Партиите от някогашната ръководеща коалиция се договориха предварителните избори да се проведат на 30 септември, а до тогава кабинетът на Хегер ще ръководи като служебно държавно управление. Предсрочните избори ще съкратят постоянния четиригодишен парламентарен мандат с към пет месеца, разяснява Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР