Словакия и Украйна сключиха сделка за нова система за търговия

...
Словакия и Украйна сключиха сделка за нова система за търговия
Коментари Харесай

Отстъпление от забраните за украинско зърно

Словакия и Украйна подписаха договорка за нова система за търговия със зърно, съгласно която актуалната възбрана за импорт на Словакия би трябвало да бъде отстранена до края на годината, оповестиха словашките управляващи, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Докато тази система не бъде стартирана и цялостната ѝ функционалност не бъде тествана, възбраната за импорт на четири артикули от Украйна... е към момента годна до края на 2023 година “, се показва в изказване на словашкото министерство на земеделието.

Междувременно Украйна разгласи, че ще организира диалози с Варшава през идващите дни по отношение на нарастващия спор за украинския експорт на зърно, откакто прилежащите страни потвърдиха своите „ тесни “ връзки.

Полша, която организира парламентарни избори идващия месец, разшири ембаргото върху украинското зърно, противопоставяйки се на решение на Европейската комисия за преустановяване на рестриктивните мерки.

Въпросът докара до дипломатически спор сред съдружниците на фона на съветската инвазия в Украйна.

„ Преговори ще се проведат през идващите дни, по време на които ще бъдат разисквани въпросите, готови от двете страни “, се споделя в изказване на министерството на земеделието на Украйна.

В него се прибавя, че украинският министър на земеделието Микола Солски е провел телефонен диалог с полския си сътрудник Роберт Телус:

" Министрите разискаха обстановката, както и предлагането на Украйна за нейното споразумяване и се съгласиха да намерят решение, което да регистрира ползите и на двете страни ".

В него се прибавя, че " страните потвърдиха околните и градивни връзки ".



Украйна заведе дело в Световната комерсиална организация против трите си съседки от Европейски Съюз - Полша, Словакия и Унгария, поради възбраните за украинско зърно.

Във Варшава се организират парламентарни избори идващия месец. Правителство на " Справедливост и развиване " има мощна поддръжка в земеделските райони и показа възбраната като отбрана на полските фермери.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР