Сливен. За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни

...
Сливен. За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни
Коментари Харесай

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен стартира програмата „Коледа в библиотеката” – 2021

Сливен. За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, до 23 декември 2021 година в това число, Регионална библиотека (РБ) „ Сава Доброплодни ” в Сливен ще предложи на своите читатели и на жителите на града разнообразна стратегия, която да ги зареди с празнично въодушевление и оптимизъм. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен .

В централното предверие на библиотеката е показана художествено-документална галерия „ Коледа – история, знаци, традиции и обичаи ”. В изложбата, с монографии, документални материали и репродукции, са показани историята на празника Коледа, който се възприема като синоним на Рождество Христово, общите знаци и характерните обичаи в обособените страни. Специален раздел е отдаден на обичаите и традициите за отбелязване на празника в България, неговата символика и обредност, особеностите при празнуването му в другите краища на страната. В изложбата са включени и издания, представящи най-характерните ястия от българската коледна кухня. Специално място е отделено на традициите за отбелязване на празника в Сливенския край през предишния век, посредством спомените и творбите на известни сливенски откриватели и писатели и от изявления по страниците на сливенските вестници. Представени са и присъщите за празника ястия от района. Във времето на високите технологии и Интернет, традицията за изпращане на коледни картички от ден на ден отмира, само че макар тази наклонност всяка година, в дните към Коледа и Нова година, по целия свят не престават да се изпращат милиони картички. Затова акцент в изложбата е и представянето посредством цифрови копия на историята на коледните картички - от първата коледна картичка от 1843г. до мостри от втората половина на XX век. Включени са картички от Англия, Германия, Франция, Съединени американски щати, Канада, Русия и Съюз на съветските социалистически републики, България и други страни с присъщи претекстове, сюжети и облици през другите интервали.

На 17 декември ще бъде открита и галерия коледни картички от състезанието на библиотеката за коледна картичка и автентично коледно благопожелание „ Коледна магия ” – 2021, който се провежда за тринадесета поредна година. Ще се организира и гала за награждаване на отличените участници в двата раздела на състезанието. Ако времето разрешава, програмата „ Коледа в библиотеката ” ще приключи същия ден с коледен концерт в двора на библиотеката, в който ще вземат присъединяване надарени дребни артисти и танцьори от сливенските школи.

Поради рестриктивните мерки подбудени от противоепидемичнте ограничения, тази година в програмата „ Коледа в библиотеката ” са включени и начинания ориентирани към обособения консуматор. В обслужващите звена (Зали за свободен достъп, Детски отдел, Чуждоезиков център, отдел „ Изкуство ”) на особено обособени витрини („ Нашето коледно предложение през днешния ден... ”) всеки ден ще се оферират типичен и модерни романи за възрастни и деца на български и непознати езици, сборници със стихове и разкази, приказки и комикси за деца на коледна тема. Предлага се и забавна сбирка от игрални и анимационни филми, и дискове с музикални творби на коледна тема, които също могат да се заемат за дома.

Чрез богатата и разнообразна стратегия „ Коледа в библиотеката ” екипът на Република България „ Сава Доброплодни ” цели да направи упованието на коледните празници забавно и вълнуващо, както за децата и младежите, по този начин и за всички сливенци.

„ Достъпът до всички събития е свободен при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Заповядайте! Очакваме ви! “, показват от библиотеката.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР