Сливен. Празничният 24-и май в града под Сините камъни днес

...
Сливен. Празничният 24-и май в града под Сините камъни днес
Коментари Харесай

Стефан Радев: Днес показваме уважение към наследниците на сливенските учители, хората на духа, културните дейци - съвременните будители

Сливен. Празничният 24-и май в града под Сините камъни през днешния ден стартира с шествие на възпитаници от сливенските учебни заведения. То започва от Градската градина, мина по Главната улица и продължи до централния градски площад „ Хаджи Димитър “. Там поданици и посетители на Сливен следиха тържествената гала по издигане на националното знаме във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура, просвета и на славянската словесност.
В словото си кметът Стефан Радев посочи значимата роля на българската просвета през вековете. Благодарение на нея, сподели той, се е съхранила българската концепция като памет, възродила е българския народ, с цел да докара до сбъдване на националния блян.

„ Нашият град е дал доста на знанието, духовността и културата. Сливен е бил един от най-развитите български градове по време на Османската империя. Това се дължи освен на предприемчивостта на търговците и занаятчиите, на свободолюбивия дух на жителите, само че и на вниманието, което е отделяла тогавашната българска, сливенска община на образованието “, съобщи кметът Радев. Той посочи, че сливенските първенци тогава не са жалили време и средства, с цел да обезпечат най-хубавите условия за обучение, да привлекат най-хубавите учители в България, съизмерими на тези в Европа.

„ Днес ние отдаваме респект и признателност към наследниците на тези сливенски учители, на хората на духа, на културните дейци - актуалните будители. Нека да пребъде тяхното дело. Нека да продължава да ехти „ Върви, народе възродени... “ и да придвижва във времето нашата просвета, нашите идеали и фантазии. Честит празник! “. Сред гостите на площада бяха народните представители Татяна Султанова и Десислава Танева, ръководителят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, регионалният шеф Веселин Вълчев, началникът на РУО-Сливен Кристияна Станкова, шефове и представители на институциите в града, възпитаници и жители.

Церемонията приключи с поднасяне на обичайния гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След това на сцената на площада бяха връчени награди на възпитаници, спечелили призови места от надпревари и просветителни конгреси. Музикален привет към всички насочиха инструменталистите от плана „ Музиката вместо улицата “ на маестро Георги Калайджиев. Програмата приключи с концерт на Държавния фолклорен отбор „ Филип Кутев “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР