Сливен. Четирима млади музиканти от ромския квартал Надежда“ в Сливен

...
Сливен. Четирима млади музиканти от ромския квартал Надежда“ в Сливен
Коментари Харесай

Четири деца от ромския квартал в Сливен свирят в Парижката филхармония през февруари

Сливен. Четирима млади музиканти от ромския квартал „ Надежда “ в Сливен ще свирят в зала „ Пиер Булез “ на Парижката филхармония на 26 февруари т.г., оповестиха от плана " Музиката вместо улицата ".

Те са поканени да се включат в типичен концерт на 120 младежи от 27 страни в границите на плана DEMOS на една от най-големите филхармонии в света, който дава сцена на деца от обществени групи със усложнен достъп до просвета и обучение.

Организира се под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон в границите на Френското председателство на Съвета на Европа и сплотява млади музиканти от европейски организации, които развиват сходна активност.

Българският културен институт в Париж и Фондация Моменти са сътрудници по плана.
Ще бъдат изпълнени елементи от творби на Григ, Равел, Мусоргски, Одата на насладата на Бетовен, които музикантите от България към този момент упражняват от началото на годината. Съвместните подготовки на всички участници от другите страни с екипите на Парижката филхармонията ще стартират седмица по-рано, когато децата ще дойдат в Париж.

Концертът ще бъде под диригентството на Ребека Тонг, отличена с първа премия на надпреварата La Maestra 2020 и Корина Неймайер - креативен и музикален шеф на Филхармонията в Люксембург от септември 2020 година
Четиримата български участници - Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, са част от филантропския план „ Музиката вместо улицата “ на цигуларя Георги Калайджиев.

В него, към този момент 12 години, деца от циганската махала в Сливен учат разнообразни принадлежности и свирят класическа музика. Там е роден и самият Калайджиев, основател и мотор на самодейността, който цигулката превежда през музикалното учебно заведение в Бургас, музикалната Академия в София и 20-годишна кариера в „ Софийски солисти “, концерти по целия свят, до окончателното му определяне в Германия, където през днешния ден поделя времето си сред неговия дребен камерен оркестър и „ Музиката вместо улицата “ дружно с дългогодишната му партньорка в живота Мария Хаушилд. Преподавател в школата и един от стълбовете на самодейността е и Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото основаване на плана.

Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на пиано. И четиримата живеят в ромската махала и от години „ Музиката вместо улицата “ за тях е избор и опция за друго персонално и професионално развиване от това на множеството деца, които израстват в квартала.

Сашо Георгиев /14 г./ е признат в музикалното учебно заведение в Стара Загора. Свири на цигулка, пее красиво и се интересува от турски фолклор. Семейството му е от турски генезис, живее непретенциозно, татко му е незает, майка му изкарва малко пари като подстригва.

Цоньо Чолаков /14 г./ се връща доста дребен в България от Испания, където е роден, до момента в който родителите му работят там. От пет години е част е от децата, които работят с Радка Кусева. И двамата му родители са безработни, а той мечтае да успее да влезе да учи в музикално учебно заведение през 2023 година

Николина Николаева /16 г./ е едно по първите деца, които посещават „ Музиката вместо улицата “. На 6 стартира да свири на пиано, а през 2016 и на контрабас. Тя е циганка и живее с баба си, а родителите ѝ работят в Англия. През 2020 е призната да учи контрабас в музикалното учебно заведение в Бургас. Въпреки това, взема решение да продължи в езиковата гимназия в Сливен и е една от най-хубавите ученички там.

Вели Дормушев е на 17 години. Открива цигулката на 5, с помощта на плана. Свири още на пиано, китара и е надарен артист и танцьор. Приет е в музикалното учебно заведение в Бургас, а фантазията му е да учи музика в Академията в София. Той е турчин и живее в „ Надежда “ дружно с родителите си и по-големия си брат – Дурмуш, който също учи в Бургас, ударни принадлежности. Освен музикант, Вели е и наставник на по-малките участници в „ Музиката вместо улицата “.

ДЕМОС / Démos (Dispositif d`éducation musicale et orchestrale à vocation sociale) е френски обществен план, който дава опция за музикално и оркестрово обучение, основава отношение към класическата музика на деца, които живеят тук-там с стеснен достъп до културна инфраструктура и им дава опция да учат и практикуват музикален инструмент като част от оркестър. Проектът е на Парижката филхармония и започва през 2010 година
Концертът по Оркестър ДЕМОС Европа ще се организира на 26 февруари, от 20 часа, зала „ Пиер Булез “ на Парижката филхармония.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР