Сливанията и придобиванията (M&A) се възстановиха през първото тримесечие след

...
Сливанията и придобиванията (M&A) се възстановиха през първото тримесечие след
Коментари Харесай

След лошата 2023-а: Вълна от големи сделки през първото тримесечие

Сливанията и придобиванията (M&A) се възвърнаха през първото тримесечие след неприятната 2023 година, с помощта на завръщането на мегасделките.

Общите размери на сливания и придобивания в международен мащаб се повишиха с 30% до към $755,1 милиарда, съгласно най-новите данни на Dealogic. Броят на транзакциите на стойност над 10 милиарда $ скочи до 14 спрямо пет през същия интервал на предходната година написа Reuters.

Инвестиционни банкери споделиха, че доверието за подписване на покупко-продажби се е подобрило на фона на мощните облаги, евентуалните понижения на лихвените проценти тази година и бурния пазар.
 Най-лошата година за сливания в бизнеса от 10 години насам
Най-лошата година за сливания в бизнеса от 10 години насам

За първи път от 10 години насам тези покупко-продажби са на стойност под $2,7 трилиона

" Когато видите да се случват по-големи покупко-продажби, това е доста по-пряк знак за възобновяване на здравето на пазара, защото бордовете и изпълнителните шефове, заради естеството на огромните покупко-продажби, ще бъдат по-консервативни, когато се обръщат към тях ", сподели Блеър Ефрон, съосновател на капиталовата банка Centerview Partners. " Смятаме, че активността, която виждаме през днешния ден, се насочва в вярната посока. "

Обемите на M&A в Съединени американски щати набъбнаха с 59% до 431,8 милиарда $. Европейските покупко-продажби скочиха с 64%, до момента в който размерите в Азиатско-тихоокеанския район се свиха с 40%.

Обемите на изкупуване с ливъридж, които спаднаха предходната година заради скока на разноските за финансиране, понижиха със 7% до 91 милиарда $.

" Все още чакаме работата с частен капитал в действителност да се раздвижи - това към момента е изчезналата съставна част ", сподели Кришна Верарагаван, световен съръководител на групата за сливания и придобивания в адвокатската адвокатска фирма Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison. " Все още виждате противоречие сред това, за което продавачите чакат техните активи да подписват транзакции, и това, което купувачите са подготвени да платят въз основа на цените сега. "
 Страховете отшумяват: Morgan Stanley чака 50% растеж на сливанията и придобиванията
Страховете отшумяват: Morgan Stanley чака 50% растеж на сливанията и придобиванията

Европа и Северна Америка ще се възползват най-вече от покупко-продажбите считат от капиталовата банка

През тримесечието няколко огромни компании се възползваха от мощни оценки, с цел да финансират огромни покупко-продажби, до момента в който някои компании с капиталов клас взеха заеми, с цел да преследват цели с висока стойност.

" Основният сюжет евентуално е за меко кацане за стопанската система и че инфлацията е под надзор ", сподели Иван Фарман, съръководител на световните сливания и придобивания в Bank of America. " В резултат на това бордовете и мениджърските екипи се усещат по-комфортно за бъдещето и тогава е по-вероятно да преследват покупко-продажби. "
 Снимка 658956
Източник:

Поглъщането на Discover Financial от Capital One за 35,3 милиарда $, договорката на Synopsys за придобиване на противника на дизайнерския програмен продукт Ansys за 35 милиарда $ и обвързването на Diamondback Energy с Endeavour Energy за 26 милиарда $ бяха най-големите транзакции за тримесечието.

Структурираните покупко-продажби, които включват обособяване също регистрират обилни размери. Големи обществено търгувани компании направиха стратегически прегледи и или изхвърлиха неосновни звена, или отделиха по-бързо разрастващи се бизнеси.
 Сделка в шистовия бранш на Съединени американски щати основава компания за $50 милиарда
Сделка в шистовия бранш на Съединени американски щати основава компания за $50 милиарда

Обединени Diamondback и Endeavour Energy ще станат най-големият производител на нефт в пермския шистов басеин

Забележителни покупко-продажби включват отделянето на колоса за строителни материали Holcim от интервенциите му в Северна Америка в договорка, която може да оцени бизнеса на 30 милиарда $, и отделянето на Unilever за сладолед. През тримесечието бяха оповестени 13 транзакции за корпоративно делене с предстояща стойност над 1 милиард $ в международен мащаб, спрямо осем през същия интервал на предходната година, съгласно Дейвид Дъбнър, световен началник на структурата на M&A в Goldman Sachs.

" 2024 година е на път да бъде една от най-големите години във връзка с активността по корпоративно делене и разговорът, който водим, е в поддръжка на тази тематика, до момента в който гледаме напред ", сподели Дъбнър.

Технологичният бранш обичайно е най-големият мотор на покупко-продажбите, само че претърпя спад предходната година.

Оттогава се възвърне, с цел да донесе най-големия дял от транзакции с размери, нарастнали с повече от 42% до 153,8 милиарда $.
 Synopsys купува производителя на симулационен програмен продукт Ansys за $35 милиарда
Сделка за 35 милиарда $ в софтуерния бизнес

Това е най-голямото придобиване в софтуерния бранш от договорката на Broadcom за VMware насам

Големите покупко-продажби с нефт и газ, които усилиха размерите към края на предходната година, не демонстрираха признаци на закъснение, водени главно от консолидацията в доходоносния пермски шистов петролен басейн.

" Напоследък сме очевидци на повече покупко-продажби напълно с акции. Финансовите пазари към момента не са изцяло налични, с цел да поддържат огромни транзакции с напълно пари. Освен това, като се има поради къде се намираме в икономическия цикъл, мениджърските екипи не са склонни да употребяват ливъридж, с цел да създадат огромна договорка ", сподели Марк Макмастър, световен началник на M&A в Lazard.

Компаниите устояха на сложна антитръстова среда, с цел да преследват огромни покупко-продажби, като от ден на ден се подкрепяха, с цел да завоюват в съда против регулаторни провокации. Съпредседателят на JPMorgan за сливания и придобивания в Европа, Близкия изток и Африка, Дуейн Лизаг, сподели, че фирмите би трябвало да са подготвени да чакат 18 месеца или повече за привършване на транзакции, добавяйки, че времето, належащо за привършване на покупко-продажби, се е нараснало доста.

" Технологиите са секторът, който е най-внимателно следен от регулаторите, и въпреки всичко технологиите наподобява се завръщат доста и са тъкмо в челните редици на покупко-продажбите. Така че това просто ви споделя, че актуалните регулаторни проблеми сигурно няма да бъдат срещуположен вятър по-широка активност по сливания и придобивания ", сподели Раул Гутиерес, началник на сливания и придобивания в Truist Securities.

Банкерите също по този начин чакат растеж на трансграничните покупко-продажби, защото купувачите, работещи в брой, търсят трансформиращи придобивания. Трансграничните размери са нарастнали със 17% до 171,7 милиарда $ през тримесечието.

" Корпорациите остават внимателни във връзка с вероятностите за напредък на Китай и Азия като цяло и има доста мисли за хеджиране против това. Потенциално ще забележим повече покупко-продажби от Европа към Съединени американски щати, някои от които ще бъдат отбранителни ", сподели Ян Вебер, началник на M&A за Европа, Близкия изток и Африка в Morgan Stanley.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР