Сливането на държавни университети е стъпка, която беше обявена като

...
Сливането на държавни университети е стъпка, която беше обявена като
Коментари Харесай

Сливането на държавните университети - за и против

Сливането на държавни университети е стъпка, която беше оповестена като идна от министъра на образованието и науката Николай Денков и провокира реакции измежду студенти и преподаватели.

" Първо ще влезем в п ротиворечие със Закона за висшето обучение . В него е разказано, че волеизявлението за сливането може да става по избор на колективите , а тук чувствам, че се приготвя нещо друго, считам, че тонва няма да бъде вярно ", разяснява в " Хоризонт до обед " проф. Любен Тотев , някогашен ръководител на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България /два мандата/, някогашен ректор на Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски ". " Кое постанова да остават от 38 на 16 университета - по този начин, както чета по медиите, че желае акад. Денков. Защо се желае?
По мое мнение, нещо, което работи, не би трябвало да се пипа . Последните години висшето обучение, има порядки и ред, всеки университет има към този момент десетки години обичаи.Едно механично обединение на университети няма да е потребно за никого. И не се споделя какво тъкмо и по какъв начин се сливат ? Чак на 22 февруари ще има Съвет на ректорите - преди време ние свиквахме изключителни препоръки в границите на няколко дни и се успокояваше ситуацията ", сподели още проф.Тотев.По думите му университе са задоволителни за България като брой въз основата на броя на популацията. Но въпреки всичко е належащо необятно публично разискване по тематиката, счита проф. Тотев.
 Даниел Парушев
" Според мен по-скоро такова обединяване няма да има , въпреки че, има такава тематика в общественото простраство, само че това не е доказано от министъра на образованието ", съобщи пред БНР Даниел Парушев, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки.

" Акад. Денков е доста сериозен човек и в случай че има такава концепция - от 32 университе да останат 16 - това е доста значима тематика, която не може да се прокара без разискване. Дори в случай че се стигне до такова решение, то би трябвало да мине през разискване и в Народното събрание за всеки един университет . Не мога  да си показва по какъв начин депутатите от другите райони ще желаят такова обединяване...

На 22 февруари ще би трябвало да чуем Съвета на ректорите,  само че ние на 19 февруари също имаме общо заседание на студентските препоръки . Това, което в този момент обсъждаме с сътрудниците, те са по-скоро срещу, точно да не се загуби тази амтономност

Но първо би трябвало да види концепцията на министъра на образованието. Иначе в страгетията е залегнало обединяване, само че там са посочени три разновидността:

-общи стратегии сред висшите учебни заведения, когато студентът получава диплова от повече от един ВУЗ

-европейски мрежи

-алианси и конфедерации, консоруциуми или други по-трайни обединявания за шерване на запаси на университети, които са в един регион

Онлайн образованието ни до момента, в случай че продължим по този начин, това ще е пагубно за нас . Почти 80 на 100 то ВУЗ-вете не престават да са в онлайн среда - в случай че по този начин приключим и по този начин ечебната година, плодовете на тона ще се берат след години.

Това е пагубно за нас и ние настояваме да отпадне неотложно ", съобщи изрично Парушев.

" Никъде в света не е по този начин, и ще ви кажа за какво. Защото съгласно мен,  образованието не е народен приоритет - тъй като тук приоритет са заведенията, туризма, нощните заведения, питейните заведения, само че висшето обучение на стои на дневен ред. Министър Денков знае нашето мнение, само че Министерство на здравеопазването със своя заповед споделя, че висшите учебни заведения преустановяват своите занятия, в случай че имат единствено зелен документ.

Но по какъв начин при над 10 000 студенти ще е използван зелен документ? Около 30 на 100 са имунизираните студенти, да невисок е процентът, най-изрядни са в Медицинския университет.

Големият проблем са преподавателите - те споделят, че няма да се върнат присъствено, до момента в който не отмине пандемията, тъй като се опасяват от болестта ", сподели още Парушев.

По думите му потърпевщи са инженерните специалности, по изкуствата, строителните висши учебни заведения .

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР