Следващото голямо земетресение в Истанбул е закъсняло и не е

...
Следващото голямо земетресение в Истанбул е закъсняло и не е
Коментари Харесай

Перспективите за Истанбул не са добри: Мегатрус или цунами ще разрушат града

Следващото огромно земетресение в Истанбул е закъсняло и не е въпрос дали ще се случи, а по-скоро по кое време, уверени са учени. Разрушителният трус с магнитуд 7,8, който удари Южна Турция през февруари, умъртви десетки хиляди и засегна милиони, подсети на жителите на турския мегаполис, че те може да са идващите, пишат от „ 24 часа “.

Някога столица както на Византийската, по този начин и на Османската империя, гъстонаселеният град е дом на към 16 милиона души. Той се намира нестабилно покрай разлома на Северен Анадол, който минава на 20 километра от Истанбул и през Мраморно море. В исторически проект разломът е довел до няколко пагубни трусове, в това число такова с магнитуд 7,6 по Рихтер, което удари близкия град Измит през 1999 година, убивайки над 17 000 души и разселвайки към 500 000 други.

“Очакваното земетресение в Истанбул ще бъде с магнитуд сред 7,2 и 7,6. Ако това земетресение се случи, то ще аргументи повече вреди от тези на 6 февруари. Дори две къщи да се срутят на улицата, забравете за това място. Не можете нито да помогнете, нито да спасите някой. 600 000 къщи са в заплаха. Помислете, че във всяка къща има четирима души, това значи, че 2,5 милиона души ще бъдат изправени пред гибелта. Броят на починалите би бил необикновен ”, предизвестява сеизмологът Наджи Гьорюр. Той добавя, че не би трябвало да се концентрираме единствено върху 16-милионния Истанбул, тъй като земетресението ще засегне целия район на Мармара, защото ще се случи в Мраморно море.

Сеизмологът е на мнение, че Истанбул е можело да бъде квалифициран за земетресение през тези 24 години след естественото злополучие през 1999 година, което умъртви над 17 хиляди души в региона на Мармара. “В настоящето си положение обаче Истанбул не е подготвен за такова злополучие. Трябва да създадем цялата инфраструктура на града устойчива на земетресение. Става дума за пътища, мостове, виадукти, канализация, питейна водопроводна мрежа. Видяхме какво се случи с 10 града при земетресенията на 6 февруари ”, споделя още Гьорюр.

В началото на август турският министър на околната среда и климата Мехмет Ожасеки пък предизвести, че 600 000 жилището ще се срутят в Истанбул при земетресение с магнитуд над 7.

“Представете си, че две здания се срутват на всяка улица, превозът стопира мигновено. Инфраструктурата също се срутва, не може да се доставя природен газ. Ако това стане, Истанбул ще се трансформира в голям затвор ”, коментира Ожасеки.

На собствен ред проф. доктор Доган Калафат, шеф на Регионалния център за следене на трусове и цунами на обсерваторията “Кандили ”, добавя, че вероятността трус с магнитуд над 7 да удари Истанбул до 2030 година е 64%, 75 % до 2050 година и 95% до 2090 година

Японският сеизмолог Йошинори Мориваки пък вещае още по-апокалиптична картина за турския мегаполис. Ученият счита, че предстоящ мощен трус в града ще провокира и опустошително цунами, като също акцентира съществуването на разломни линии на дъното на Мраморно море покрай Истанбул. Според него тези линии, ситуирани сред Ялова и Силиври, са на към 20 километра от града и се чака скоро да се раздерат.

“Височината на вълните цунами ще направи невероятно някой да плува. Следователно след предизвестие за цунами е належащо да отидете до най-високите точки. В Япония хората са изцяло готови за трус. А 60% от постройките в Турция са без разрешителни. Турските управляващи би трябвало да решат този проблем, с цел да сведат до най-малко вероятните вреди от земетресение ”, изяснява Мориваки.

“Линията на разлома под Мраморно море има потенциала да провокира две трусове с магнитуд над 7 за една година. Видяхме това при земетресенията в Коджаели и Дузче през 1999 година, както и при други в района в предишното ”, показва Шукру Ерсой, професор по геология в турския механически университет “Йълдъз ”.

Между 2000 и 2018 година строителните обекти са се нараснали седем пъти единствено в Истанбул, означават западни медии. Докато растежът като цяло е нещо положително, методът, по който промишлеността е повишена, буди безпокойствие. Мегаполисът е изгубил 10% от горите си поради градски планове през последните 18 година Междувременно 78 зони за публично събиране след земетресение са избрани към този момент за застрояване. Също по този начин от средата на 80-те години турското държавно управление амнистира здания, издигнати без позволения за градеж, както и такива, при които не са се спазвали формалните строителни кодекси, в това число наредбите за трусове. Сега има угриженост за безбройните общности геджеконду в Истанбул. Терминът се превежда като “построен за една нощ ” и се отнася за домове, построени бързо и без подобаващи позволения, постоянно намиращи се в някой от многото сиромашки квартали на града.

Поради несъразмерното строителство и приватизацията на зелени площи 67 % от популацията на града няма открити пространства за събиране след естествено злополучие, считат специалисти. От 1,16 милиона здания в Истанбул през днешния ден към 800 000 са издигнати след 2000 година Но би било неправилно да се одобри, че тези относително нови структури са подготвени да устоят на трус с магнитуд 7,8.

Урбанистът Тайфун Кахраман има вяра, че 20 % от постройките ще бъдат неизползваеми след земетресение в Истанбул, което ще засегне най-малко 3 милиона души. Според общината 10 000 турци живеят в 318 здания, които са на път да се срутят даже и без естествено злополучие. А има и още 1525 рискови здания, които хората назовават собствен дом, настояват специалисти.

“Перспективите за Истанбул не са положителни. Ако през идващите 20 години в града не се случи огромно земетресение, тогава всички ще бъдем доста сюрпризирани. Ето какъв брой е близо. Това е единствено възможност, само че тя е огромна ”, споделя професор Джелал Сенгор, един от най-изтъкнатите турски геолози. Той предвижда, че след първичния смут от естественото злополучие ще настъпи безпорядък. “Не можете да мислите единствено за директното влияние на разклащането, би трябвало да мислите и за това, което ще последва. Ще има грабежи, пожари, епидемии. Ще бъде извънредно ”, споделя Сенгор.

Заради опасността, която тегне над Истанбул, министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мехмет Ожасеки разгласи, че е в развой на създаване на повсеместен проект от 4 етапи като част от задачата за приемане на специфичен закон за земетресенията. Той разгласи, че на първия стадий е настоящата работа по градска промяна.

“На втория стадий определихме аварийните жилищни площи. В тези региони можем да построим нови солидни, надеждни къщи за до 350 000 души. Мисля, че ще създадем втората стъпка от подготовката за земетресение, като преместим най-рисковите структури на нови места ”, сподели той. Третата фаза е акцията, посредством която страната оказва помощ на жителите да разрушат и построят отначало своите домове, като покрива половината от разноските.

Министърът означи, че до момента са регистрирани над 1 милион заявки като част от плана.

“На четвъртия стадий обмисляме въвеждането на специфичен закон за Истанбул. Искаме да предприемем ограничения, с цел да отстраняваме всички спънки, които сме срещнали в работата по градската промяна в Истанбул, която продължава към този момент 11 години ”, акцентира Ожасеки.

През вековете Истанбул е станал очевидец на минимум седем огромни трусове: през 1509, 1719, 1754, 1766, 1894 и 1912 година

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР