Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната

...
Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната
Коментари Харесай

Обрат: Гласуването по пощата беше отхвърлено

Следващите избори да бъдат проведени от нов състав на Централната изборна комисия, реши на второ четене болшинството в парламентарната правна комисия с измененията в Изборния кодекс. Изнендващо предлагането на партията " ИТН " да има гласоподаване по пощата за българите в чужбина не събра задоволително гласове.

Решено беше още съставът на ЦИК да бъде понижен от 23 на 15 души и те да бъдат назначени от президента.

Сто % машинно гласоподаване във всички секции в страната и чужбина с над 300 души гласоподава още болшинството в правната комисия. Само при изключителни условия в по този начин наречените огромни секции ще може да се гласоподава с хартиена бюлетина.

Решено бе и да бъде основан нов изборен регион – „ Чужбина “, като по този начин изборните региони стават общо 32. Там ще има общо 13 мандата, ще може да се гласоподава преференциално.

Да няма ограничаване за броя изборни секции в чужбина, реши по-рано през днешния ден комисията.

Решено бе и да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

Промените бяха гласувани главно с гласовете на „ ИТН “, „ Изправи се! Мутри вън! “ и „ Демократична България “, подкрепяни от време на време от Движение за права и свободи или от Българска социалистическа партия. Срещу всички промени гласоподаваха от ГЕРБ.

Първи фронт - промяна на ЦИК

Един от фронтовете на конфликт в бе промяната на ЦИК. Вносителите от " ИТН " я желаят поради проблемите, които е основала, съгласно тях, на вота на 4 април и тъй като съставът ѝ не отразява настоящото съответствие на политическите сили в новия парламент.

Критики към ЦИК показаха и от Българска социалистическа партия, само че предизвестиха, че промяна поради неактуалност на състава би означавала, в случай че има предварителни избори след два месеца още веднъж да се постанова съставът на ЦИК да бъде съизмерен с политическото съответствие в идващия парламент.

Мнозинството реши, че в 14-дневен период от влизане в действие на измененията президентът би трябвало да провежда обществена и транспарантна процедура и да дефинира състава на Комисията. Номинациите ще вършат от парламентарно показаните партии, а определените ще се назначават с декрет на президента.

От ГЕРБ попитаха не е ли това спор на ползи, защото първите постоянни избори, които предстоят, са точно президентските.

Според председателката на Народното събрание Ива Митева от Има Такъв Народ, която е член на правната комисия, няма спор на ползи, тъй като и в този момент президентът назначава членовете на комисиите, без ръководителите и заместник-председателите.

Втори фронт - машините

Машините бяха вторият фронт на ГЕРБ против Има Такъв Народ, „ Изправи се! Мутри вън! “ и „ Демократична България “, плюс гласовете на Българска социалистическа партия, които доведоха до това да се вкара машинно гласоподаване на всички места, където има над 300 гласоподаватели, в това число в чужбина.

За задачата в комисията бяха поканени представители на „ Информационно обслужване “ и „ Сиела “, която обезпечава машините. От изказването на Веселин Тодоров от „ Сиела “ стана ясно, че компанията може да обезпечи задоволително машини, с цел да се организира машинният избор още на избори през юли, в случай че има такива предварителни избори.

По-рано стана ясно, че от партия " ИТН " са върнали първичното си предложение по въпроса за гласуването по пощата и към този момент желаят да има гласоподаване по пощите още на изборите за парламент, като това би трябвало да се отнася за българите зад граница и по опция от страната, в която живеят.

Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са отдръпнали новия вид, импортиран през вчерашния ден, който предвиждаше такова гласоподаване да не бъде въведено незабавно, а за президентските избори и то пробно.

Дебатът беше по изборния план на Има Такъв Народ, който единствен събра поддръжка на първо четене. Преди второто четене оферти внесоха и другите парламентарни групи, само че те не събраха болшинство.

Изненадващо обаче отпаднаха и предложенията на партията на Слави Трифонов - съразмерно да се гласоподава единствено до идващите постоянни парламентарни избори и сънародниците ни в чужбина да могат да гласоподават по пощата. Най-много промени бяха направени точно поради българите зад граница - отпадат лимитите за разкриване на секции и се основава нов изборен регион „ Чужбина “. Той обаче ще бъда самостоятелен след формалното обявяване на резултатите от националното броене. Още на първия иден избор сънародниците ни ще могат да гласоподават машинно - както и тук - в секции над 300 души. В така наречен огромни секции ще се гласоподава хартиено самичък при - изтъквам „ зародили непреодолими външни условия “.

На идните президентски избори ще има експертиментално електронно гласоподаване, а изборният развой и преброяването на гласовете отсега нататък ще се наблюдават в действително време.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР