Следващата година вероятно ще е по-лоша от тази, прогнозира Васил

...
Следващата година вероятно ще е по-лоша от тази, прогнозира Васил
Коментари Харесай

Шефът на АИКБ: Има глад за кадри, бизнесът масово вдига заплатите

Следващата година евентуално ще е по-лоша от тази, предвижда Васил Василев

" Бизнесът не е срещу увеличението на заплатите, в противен случай - той усилва заплатите. Следващата година множеството наши членове плануват по-лоша година, в сравнение с тази, която изпращаме. Повечето споделят, че повече ще редуцират, в сравнение с ще назначават. Над 80% споделят, че ще усилват заплатите ", съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му бизнесът е този, който желае служащите да имат положителни приходи и никой не може да вменява на работодателите, че те задържат растежа на приходите.

" Ние имаме максимален растеж на минималната работна заплата за последните 10 години и максимален растеж за последния регистриран интервал от Евростат на приходите в страната. Имаме най-голямата минимална работна заплата, отнесена към Брутният вътрешен продукт, на глава от популацията. За това, което произвеждаме, имаме най-високата минимална работна заплата. Винаги сме били срещу тя да се дефинира административно и еднообразно за всички стопански действия ", акцентира Велев пред Bulgaria ON AIR. Велев зави, че политиците са се намесили неприемливо и некадърно, цитирайки инструкция, която не са чели.

" Ако типът, в който са импортирани тези ремонти в Кодекса на труда и бъдат признати от Народно събрание, ние ще ги апелираме по всички линии. В интернационалната организация по труда ще има тъжба, както и в Европейска комисия, защото опонират на самата инструкция ", сподели гостът.

Той уточни, че има голям брой критерии, които би трябвало да бъдат взети под внимание. " Нашата битка не е за минимална работна заплата, нашата битка е междинните заплати да са по-големи. Този, който не желае да получава минимална работна заплата, следва да се квалифицира, да работи на повече места, в случай че би трябвало. Има изострен апетит на служащи и експерти в страната, и всеки, който има блян за високи приходи, може да го реализира ", разяснява той.

Според ръководителя на АИКБ в пленарна зала има проблясъци на разсъдък, само че към недостига от над 11 милиарда, който се проектира за идната година, се прибавят още 1 милиарда и половина недостиг вследствие на популизма и конкуренцията сред Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ".

" Ще се наложи да взимаме скъпи заеми, с които вършим лихвени заплащания отсега нататък и доста сложна консолидация. Всичко това ще добави инфлация. Когато се харчат неспечелени пари, инфлацията върви нагоре. Всичко това се прави, с цел да се завоюват гласовете на хората ", заключи гостът.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР