Следващата година ще отбележим чудото, при което преди 30 г.

...
Следващата година ще отбележим чудото, при което преди 30 г.
Коментари Харесай

Махмурлук след чудо


Следващата година ще отбележим чудото, при което преди 30 година падна Берлинската стена и стартира придвижването на „ Източна Европа “ в западна посока. Това ще бъде сложен празник.

Унгария и Полша са в трагичен спор с тези, които могат да бъдат наречени „ обичайни “ в Европейски Съюз. В Брюксел, Берлин и Париж се отнасят към двете страни, някогашни членки на Варшавския контракт, като към страни-парии. Премиерът на Унгария Виктор Орбан с безапелационна преднина завоюва изборите през април приказва с топлота за това, което назовава „ нелиберална народна власт “, а в Полша от задните редове всичко управлява владетелят на партията Ярослав Качински, който разрешава на своите марионетки да бъдат президент и министър председател. И двамата водят неприятно прикрита война с Брюксел по имиграцията и нелибералната политика. Те насочат очевидно предизвикателство към демократичната народна власт в Европейски Съюз, която е в основата на самооценката на Съюза.

За това те би трябвало да бъдат осъдени. Полша, страната, която получава от Европейски Съюз най-вече средства. За интервала 2014-2020 година сумата ще възлезе на 80 милиарда евро, а Унгария е страната, която получава най-вече на човек от популацията. Сега Еврокомисията работи върху това да обвърже даването на икономическа помощ, да вземем за пример, с независимостта на съда, подложен на нападки изключително в Полша. Страна като Италия също желае обвързване на предоставяната помощ от Европейски Съюз с политиката във връзка с бежанците, тъй че страните, които отхвърлят да одобряват бежанци, да не получават пари. За Орбан и Качински това е въпрос на правото на национално самоопределяне.

Може ли да се приказва за това, че в Европейски Съюз се води своего рода война – сред „ старите “ от Европейски Съюз и новите членове на съюза? И по какъв начин се получи по този начин, че страните, които повече от всички други, насочат провокации към самите полезности на Европейски Съюз, паралелно с това получават най-голямата икономическа помощ от организацията? Представата за съществуване на фронтова линия сред изтока и запада в Европейски Съюз е преуличена. Прибалтийските страни – членки на Европейски Съюз са цялостни с възторг в това време, когато в страна като Австрия в правителдството влиза фашистка партия, враждебно отнасяща се към имигрантите. А Италия беше на път да получи правтелство, което изобщо скептично да се отнася към Европейски Съюз. Третата по величина стопанска система в Европейски Съюз е застрашена от безпорядък.

Въпреки това Унгария и Полша са с изключително състояние в Европейски Съюз. Двете страни ги обеднява това, че в продължение на доста епохи водят екзистенциална битка за оцеляване. Полша – както ни е известно – е огромна страна в Европа, която, за жалост, в никакъв случай не се намирала на едно и също място. Полша два пъти е преставала да съществува като страна – първо с помощта на Русия в края на XVIII век, а по-късно с помощта на компанията на Хитлер и Сталин в навечерието на II международна война; и Русия и Германия разтягаха границите на Полша като акордеон. По време на Втората международна война страната загуби съвсем шест милиона поданици, половината от които евреи.
 Кукли на Виктор Орбан и Ярослав Качински Кукли на Виктор Орбан и Ярослав Качински / БГНЕС
Унгария е страна, оживяла като етнос и езикова общественост в продължение на хиляди години, обкръжена от немски, славянски и романски съседи и изпитваща напън от всички страни. След I международна война страната загуби 71% от територията си, а всеки трети маджарин живееше в страни като Румъния, Словакия, настояща Сърбия и Украйна. И полският, и унгарският народен опит при цялостната с драматизъм история на предишния век се отнасят към цифрата на най-травматичните.

Комунистическите времена след II международна война нанесоха още по-голям удар по полското и унгарското национално съзнание. След рухването на берлинската стена през 1989 година на тях им се наложи доста да наваксват както в стопански, по този начин и в политически проект. Много трябваше да се наваксва и заради обстоятелството, че националните спорове и самото развиване бяха „ замразени “ с помощта на желязната руска хватка във време, когато страните от Западна Европа можеха да се развиват надалеч по-свободно, а съществуването на хората на запад беше подсладено и благодарение на проекта Маршал.

И Полша, и Унгария се трансформираха в годините след 1989 година при държавни управления, произлезли от някогашната антикомунистичмеска съпротива или от социалистическите партии, които в действителност бяха реформирани комунистически партии. И партията на Орбан, и „ Право и правдивост “ на Качински бяха избрани отново, което е извънредно както за Унгария, по този начин и за Полша след 1989 година Те уцелиха десетката. Те свирят на националистическите струни, които резонират с трагичната история на страните. Това е махмурлук след чудото от 1989 година

-----------------------------------------

Мортен Странд, в.„ Дагбладет “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР