Следовател и прокурорски помощник от Окръжна прокуратура–Велико Търново изнесоха открити

...
Следовател и прокурорски помощник от Окръжна прокуратура–Велико Търново изнесоха открити
Коментари Харесай

Следовател и прокурорски помощник от Окръжна прокуратура-Велико Търново с открити уроци пред ученици в СУ „Вела Благоева“

Следовател и прокурорски асистент от Окръжна прокуратура–Велико Търново изнесоха открити уроци пред възпитаници от VII-ми, VIII-ми и IX-ти клас в СУ „ Вела Благоева “, които се осъществят в границите на Образователна стратегия на Висшия правосъден съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката.

Теменужка Атанасова–Хаджитанева – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура–Велико Търново приказва пред учениците за трафика на хора, като им обясни другите му разновидности, кои лица, на каква възраст и при какви обстановки могат да попаднат в риск да станат жертви на това закононарушение и към кого следва да се извърнат за помощ.

Мая Пеева – прокурорски асистент в Окръжна прокуратура – Велико Търново, приказва по тематиката „ Детското принуждение (агресията в училище). Наказателно отговорност на малолетните. Хулигански прояви на малолетни лица и последствия. Възпитателни ограничения за деца при противообществени прояви, способи и места за използването им. “

По време на часовете учениците задаваха въпроси – по какъв начин се преценя кое лице е наказателно неотговорно и има ли случаи, при които малолетни да са трафиканти на хора. В края на срещите те получиха подарък Конституцията на Република България в комплект с осведомителни материали, предоставени по програмата на Висш съдебен съвет.

Инициативата е част от поредност лекции, които прокурори и следователи от Окръжна прокуратура–Велико Търново ще изнесат, пред възпитаници от VII-ми, VIII-ми и IX-ти клас, в границите на Образователната стратегия на Висш правосъден съвет – „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ”. През образователната 2021/2022 година училища-партньори са СУ „ Вела Благоева “ – гр. Велико Търново и ЧПГ „ Американски лицей – Аркус “ ЕООД.

Образователната стратегия се осъществя от Висшия правосъден съвет и Министерство на образованието и науката, след подписано съглашение за съдействие. Тя е ориентирана към образуване на правна просветеност и просвета измежду учениците, към повишение степента на доверието им в правосъдната власт и върховенството на закона.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР