След зверствата в Буча.Жителите на украинската столица Киев бяха призовани

...
След зверствата в Буча.Жителите на украинската столица Киев бяха призовани
Коментари Харесай

Увеличават се доказателствата за руски престъпления в Украйна

След зверствата в Буча.
Жителите на украинската столица Киев бяха призовани да се насочат към бомбоубежищата рано през днешния ден. Сирените зазвучаха в целия град. Това се случва ден откакто Русия извърши едно от най-големите въздушни набези от началото на войната през февруари.

Малко след 02:00 ч. сутринта градската администрация на Киев издаде предизвестие в канала си за известия в Telegram за въздушните сирени и прикани жителите да се насочат към убежищата, съобщи „ Ройтерс “.

Олексий Кулеба, губернатор на Киевска област, съобщи в Telegram, че се прави „ офанзива с безпилотни самолети “.

Свидетел на Ройтерс, намиращ се на 20 км южно от Киев, е чул няколко детонации и тон от противовъздушен огън.

Украинските военни обявиха, че са били изстреляни 16 ирански безпилотни самолета Shahed и всички са били унищожени. Кметът на Киев Виталий Кличко уточни, че 7 от тях са били ориентирани към града и че една административна постройка е била отчасти разрушена.

Киев твърди, че Иран доставя Москва с дронове за въздушните си набези. Техеран споделя, че за финален път е изпратил дронове на Русия преди началото на войната.

В отчета на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна от петък сутринта се споделя, че през последните 24 часа Русия е нанесла 85 ракетни удара, 35 въздушни удара и 63 удара от голям брой ракетни системи.

В него се споделя, че силите на Москва са обстрелвали и 20 обитаеми места към бомбардирания град Бахмут в Източна Украйна, където се водят едни от най-ожесточените боеве, както и повече от 25 обитаеми места в Херсонска и Запорожка област.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че множеството райони, наранени при масираната въздушна офанзива в четвъртък, са претърпели спиране на електрозахранването.

Районите, в които загубата на електрическа енергия е била „ изключително тежка “, включват
столицата Киев, Одеса и Херсон
в южната част на страната и близките райони, както и към Лвов покрай западната граница с Полша, сподели Зеленски.

„ Но това е нищо спрямо това, което можеше да се случи, в случай че не бяха нашите героични зенитчици и противовъздушната защита “, сподели Зеленски.

Вълните от съветски въздушни удари през последните месеци, ориентирани против енергийната инфраструктура, оставиха милиони хора без електричество и отопление при постоянно минусови температури.
Доказателства за закононарушения
Десет месеца след последното навлизане на Русия в Украйна неопровержими доказателства сочат, че войските на Кремъл водят тотална война, пренебрегвайки интернационалните закони, уреждащи отношението към цивилните и държанието на бойното поле, написа „ Асошиейтед прес “.

Украйна проверява повече от 58 000 евентуални съветски военни закононарушения – убийства, отвличания, безразборни бомбардировки и полови похищения.

Репортажите на „ Асошиейтед прес “ и „ Фронтлайн “, записани в обществена база данни, без значение удостоверяват
над 600 случая,
които наподобява нарушават законите на войната. Някои от тези набези са всеобщи убийства, при които са починали десетки или стотици цивилни, а като цялост могат да се отчетат хиляди обособени военни закононарушения.

Въпреки че управляващите са събрали зашеметяващо количество доказателства – спорът е измежду най-документираните в човешката история – надали скоро ще съумеят да арестуват множеството от тези, които са натискали спусъка или са нанасяли побои, да не приказваме за командирите, които са издавали заповедите, и политическите водачи, които са глобили нападенията, написа АП.

Според специалистите аргументите за това са многочислени. Украинските управляващи са изправени пред съществени провокации при събирането на сигурни доказателства в зона на военни дейности. Огромното болшинство от хипотетичните военнопрестъпници са избегнали залавянето и се намират на несъмнено място зад съветските линии.

Дори и при сполучливи правосъдни преследвания, досегашните граници на правораздаването са явни. Вземете случая с Вадим Шишимарин, 21-годишен пълководец на танк с бебешко лице, който е първият руснак, съден по обвинявания във военни закононарушения.

Той се съобщи през март и през май се призна за отговорен в киевска правосъдна зала за това, че е прострелял в главата 62-годишен украински жител.

Украинските прокурори обаче към момента не са съумели да издигнат обвинявания на командирите на Шишимарин или на тези, които са го следили.

От март до момента Украйна е показала като
обвинени повече от 600 руснаци,
доста от които високопоставени политически и военни чиновници, в това число министъра на защитата Сергей Шойгу. Но до момента най-влиятелните не са попаднали в украински арест.

„ Би било извънредно да се стигне до сюжет, при който в последна сметка за военни закононарушения и закононарушения против човечеството да бъдат наказани няколко души, които са военни или паравоенни от невисок или междинен сан, само че най-високата маса да се измъкне без последици “, споделя Филип Сандс, прочут английски юрист по правата на индивида.

Базата данни на АП и Frontline, наречена War Crimes Watch Ukraine, предлага актуален „ азбучник “ на ужасите на войната. Тя съдържа подробна информация за 10 месеца набези, които наподобява нарушават законите на войната, в това число 93 набези против учебни заведения,
36, при които са убити деца,
и над 200 директни набези против цивилни, в това число изтезания, похищение и ликвидиране на цивилни и опозоряване на мъртви тела.

Сред задачите на Русия са църкви, културни центрове, лечебни заведения, хранителни обекти и електрическа инфраструктура. В базата данни се каталогизира по какъв начин Русия е употребила касетъчни бомби и други безразборни оръжия в жилищни квартали и за нахлуване на здания, в които живеят цивилни.

Разследване на АП разкри, че при бомбардировката на спектакъл в Мариупол, употребен като леговище за цивилни, Русия евентуално е умъртвила повече от 600 души. Друго сподели, че през първите 30 дни след нашествието съветските сили са блъснали и развалили 34 медицински заведения, което подсказва за модел и желание.

Експертите настояват, че Русия под управлението на президента Владимир Путин
неведнъж е пренебрегвала разпоредбите,
открити от Женевските конвенции – поредност от контракти, които диктуват по какъв начин воюващите страни би трябвало да се отнасят една към друга, както и от Римския статут, с който е основан Международният углавен съд и са избрани съответни военни закононарушения и закононарушения против човечеството.
НАТО с апел за повече оръжия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани държавите-членки на НАТО да доставят повече оръжия на Украйна.

„ Призовавам съдружниците да създадат повече. В интерес на сигурността на всички ни е да се уверим, че Украйна побеждава и (руският президент Владимир) Путин не печели “, съобщи Столтенберг пред немската осведомителна организация ДПА.

Столтенберг съобщи пред ДПА, че военната поддръжка за Украйна е най-прекият път към мира.

„ Знаем, че множеството войни приключват на масата за договаряния – евентуално и тази война – само че знаем, че това, което Украйна може да реализира на тези договаряния, зависи неразривно от военната обстановка “, сподели той.

Миналата седмица Съединените щати оповестиха близо 2 милиарда $ спомагателна военна помощ, в това число системата за противовъздушна защита „ Пейтриът “, която обезпечава отбрана против самолети, крилати и балистични ракети.

В петък Англия заяви, че е предоставила на Украйна повече от 1000 железни детектора и 100 комплекта за деактивиране на бомби и за почистване на минни полета.

„ Използването на противопехотни мини от страна на Русия и насочването им към гражданската инфраструктура акцентират шокиращата свирепост на нашествието на Путин “, съобщи в изказване английският министър на защитата Бен Уолъс.

„ Този финален пакет от английска поддръжка ще помогне на Украйна да разчисти безвредно земята и постройките, до момента в който възстановява законната си територия “.

Металотърсачите, създадени от немската компания „ Валон “, могат да оказват помощ на войските да разчистят безвредни направления по пътища и пътеки, като спомогнат за отстраняването на рисковите експлозиви, обявиха от министерството на защитата, а комплектите могат да обезвредят взривателя от невзривени бомби.

В четвъртък Уолъс съобщи, че Англия ще отпусне 2,3 милиарда паунда (2,77 милиарда долара) военна помощ за Украйна през 2023 година, което подхожда на сумата, която е предоставила тази година.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР