След земетресението от 7,8 по в засегнатите райони има недостиг

...
След земетресението от 7,8 по в засегнатите райони има недостиг
Коментари Харесай

Повече от седмица без вода: Турция е заплашена и от зарази след земетресението

След земетресението от 7,8 по в засегнатите региони има дефицит на чиста вода. Вече повече от седмица Мохамед Емин към момента е затрупан с прахуляк и нечистотия и чака опцията да се изкъпе.

Заради дефицита на чиста вода в зоната интернационалните здравни организации предизвестяват за опасности за публичното здраве.

„ Нямаме въдможност да се измием от земетресението насам “, споделя 21-годишният Емин пред Reuшers.  Голяма част от санитарната инфраструктура на района е развалена и негодна за употреба след двете земетресение предишния понеделник. Турските управляващи са изправени пред непостижимата задача да обезпечат, че оживелите, мнозина от които бездомни, няма да бъдат наранени от заразни заболявания.

„ Между 15 и 30 медици обслужват клиниката, която е единствена по рода си в лагера и през която минават до 10 хиляди души на ден “, споделя Акън Хаджиоглу. Там се слагат ваксини против тетанус на искащите жители на лагера и се дават хигиенични материали.

Но в лагера няма душове, а шестте тоалетни не са задоволителни.

42-годишният Ариф Къръджъ също споделя, че до момента не е съумял да вземе душ, нито да смени облеклата си, както и няколко други жители на лагера.

Батир Бердикличев, представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Турция, сподели, че дефицитът на чиста вода усилва риска от пренасяни с водата болести и появяването на заразни болести. СЗО си сътрудничи с локалните управляващи за контрола над инфекциозните заболявания, сезонния грип и КОВИД-19.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР