След взето решение от Столична община за ограничаване на електрическите

...
След взето решение от Столична община за ограничаване на електрическите
Коментари Харесай

Неравнопоставеност при условията за каране на тротинетките у нас

След взето решение от Столична община за ограничение на електрическите тротинетки, над 2 000 от тях имат софтуерна регулация. Общинският съвет наложи и установяване на зони, в които транспортните средства да се движат с до 5 километра в час.

Последните правила за придвижване на електрически тротинетки идват с обещанието да „ подредят София ”. Но те не съумяват да обзет една сериозна част от тези транспортни средства. Значение има дали тротинетката е наша благосъстоятелност, или сме я взели чартърен. 

Според Тихомир Стоилов, районен управител на компания за отдаване на електрически тротинетки чартърен, има неравнопоставеност при изискванията за каране на тротинетките чартърен и тези, които са закупени от ползвателите си.

Ограничения за електрическите тротинетки в софийските паркове

„ Ние като търговски оператор, който употребява инфраструктурата на общината, сме задължени да се съобразяваме с техните условия. Що се отнася до рестриктивните мерки, можем да си позволим чисто софтуерно да ограничим скоростта в тези региони, които въпреки това - общината няма вид по какъв начин да ги наложи върху частните ползвателина тротинетки, където би трябвало да се разчита само на тяхната съвест ”, сподели Стоилов пред NOVA.



И до момента в който софтуерното ограничаване е решение за тротинетките чартърен персоналните електрически тротинетки остават отвън признатата мярка. Контрол за съблюдаване на скоростта би трябвало да упражняват от " Пътна полиция ", което обаче се оказва не толкоз елементарно. Причината е разграничаването на електрическите тротинетки от моторните транспортни средства съгласно законодателството.

Какви ще са санкциите за нарушавания с тротинетка

„ Към сегашния миг регистрираната скорост е във връзка с транспортни средства, които са регистрирани. За да може да се ползва законът по повод съответно на този тип нарушаване, е належащо напълно друго законодателство. Първо, би трябвало да дава отговор на условия да бъде записана, сега тротинетките не дават отговор на това условие ”, сподели Мария Ботева, зам.-началник на отдел „ Пътна полиция ” към ГДНП.

Георги Вангелов, изясни, че при пътно нарушаване с тротинетка не можеш да схванеш кой го е направил.

„ Всъщност ти виждаш един човек на електрически скутер и може повече в никакъв случай да не го видиш. Единствено регистрацията би избавила ситуацията. Българите малко мъчно одобряваме някакви забрани. Виждам, че на множеството електрически скутери, които се дават чартърен, се качват по двама-трима души, клатушкат се. Това не е безвредно ”, сподели Вангелов.

А нарушаванията при ръководство на електрически тротинетки не престават най-често да се открият откакто се случи пътен случай.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР