След взети от ОДБХ-Ямбол и изследвани проби в Националната референтна

...
След взети от ОДБХ-Ямбол и изследвани проби в Националната референтна
Коментари Харесай

Бактериални и вирусни болести по животните са регистрирани в Ямболска област

След взети от ОДБХ-Ямбол и изследвани проби в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), се установи съществуване на Мукозна болест по говедата и Пастьорелоза в няколко регистрирани животновъдни обекта в област Ямбол. Поставянето на диагнозата е вследствие на посещаване на обектите от страна на епизоотолога на регионалната конструкция на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Това оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите.
Обектите са посетени на място и е открито, че не се поставят съответни грижи за животните, заради което са се показали и установените болести. В тях е следена смъртност при животните, за която ОДБХ-Ямбол е взела ограничения незабавно откакто е била сигнализирана.
Контролните органи на БАБХ удостоверяват, че в единия от случаите не е спазена процедурата за известяван на формалните управляващи при подозрение за заразна болест по животните – ОДБХ-Ямбол е получила сигнала със закъснение и от странични лица, не от самия животновъд или от записания ветеринарен доктор.
Държавната стратегия за профилактика и битка против заболяванията по животните планува ограничения против тези болести, които са за сметка на техните стопани. За задачата те следва да се извърнат към записаните ветеринарни лекари, с които са сключили контракт за обслужване на фермите им.
БАБХ припомня, че съответното хранене и поддържането на животните в положително здраве са съществени аспекти на хуманното отношение към животните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР