След Втората световна война всички водещи футболни страни в Европа

...
След Втората световна война всички водещи футболни страни в Европа
Коментари Харесай

Как футболът се завърна след Втората световна война

След Втората международна война всички водещи футболни страни в Европа лежат в руини. Въпреки това любовта към играта се е запазила все толкоз мощна и това оказва помощ на играта доста бързо да се съвземе след преживения смут.

 

Англия

Първото следвоенно издание на най-стария футболен шампионат в света - този за Купата на Англия, стартира още през септември 1945 година За първи път всички дуели от I до VI кръг се играят в по два мача. Причината е, че до възобновяването на шампионата на Англия остава още цяла година и футболната асоциация дава по този метод опция на клубовете да припечелват.

Това е изключително значимо за тези тимове, чиито игрища са потърпевши по време на бомбардировките. Например, до 1949 година " Манчестър Юн " организира всичките си домашен мачове на стадиона на градския противник " Манчестър С " и даже му заплаща наем и му превежда част от постъпленията от билети, защото " Олд Трафорд " е съвсем изцяло опустошен.

Засегнати са общо към 20 стадиона и доста мачове се играят на полуразрушени или строящи се арени. На 9 март 1946 година " Болтън " посреща " Стоук Сити " на " Бърндън Парк " в реванш от VI кръг за Купата на Англия. Съоръжението е в плачевно положение, а за похлупак на трибуните с потенциал за 70 000 души се събират над 85 000 ентусиасти - " Уондърърс " са спечелили първата среща с 2:0 и почитателите желаят да видят по какъв начин любимците им се класират за 1/2-финалите.

Скоро след началния сигнал поради голямото скупчване част от тълпата е избутана безусловно на игрището. Мачът е спрян и полицията изтиква публиката назад, с цел да може играта да продължи. Минути по-късно обаче две от металните ограждения рухват и голяма маса от хора се свлича надолу, премазвайки съдбовно по пътя си стоящите на по-долните редове.

Двубоят още веднъж е спрян, а съдията оповестява на капитаните за нещастието и футболистите се прибират в съблекалните. Полицията придвижва телата на починалите непосредствено на терена, където те лежат покрити със личните им палта. Ранените са откарани в болница, страничната линия е пооправена с багра, а кръвта е засипана с пясък и дървени стърготини, след което мачът е възобновен.

Великият Стенли Матюс - бъдещият първи притежател на " Златната топка ", играещ за " Стоук Сити ", по-късно споделя, че е доиграл срещата на ръба на нервността и по-късно не е спал три дни. Мачът завършва 0:0.

Първенството на Англия се възобновява на 31 август 1946 година Рекорд по посещаемост в I кръг (61 000 зрители) слага " Челси ", който таман е съумял да възвърне " Стмафорд Бридж ". В първия следвоенен сезон за купата се борят " Ливърпул ", " Манчестър Юн ", " Уулвърхемптън " и " Стоук Сити ". Първото място е решено в последния кръг, в който мърсисайдци побеждават " вълците " и стават първенци за пети път в историята.

 

Германия

В същото време немският футбол, както и цялата страна в следвоенния интервал, стартира от нулата. Германия е в ръцете на страните победителки, преначертават се граници и се възвръща това, което скоро се трансформира в две разнообразни страни - Федерална Република Германия и Германска демократична република. Трудно е човек да си показа какъв безпорядък настава в Германия след рухването на нацисткия режим. Милиони бежанци, цели изгубени области, съсипия, апетит и задълбочаваща се финансова рецесия.

Но даже в сходни условия германците не се отхвърлят от футбола. Още през есента на 1945 година стартират да се образуват оберлигите. Първоначално те са три - Южна, Югозападна и Берлинска. След 2 г. към тях се причисляват Северна и Източна, а след още 2 г. е основана и Оберлига на Германска демократична република.

В следвоенните години в страната на практика няма постоянен превоз, постоянно и храната не доближава. В тези условия даже най-именитите футболни клубове съществуват в изключително комплицирана среда. Например, петкратният първенец " Нюрнберг " с великия нападател Макс Морлок в състава се съгласява да играе другарски мачове с дребни селски тимове, като в подмяна получава свежи плодове и месо.

Веднъж, след мач с " Алтотинг " в рейса на отбора е натоварено заклано прасе, което пътува в краката на играчите през целия път. Друг път футболистите на баварския отбор вземат участие в районен шампионат с награден фонд от два тона въглища.

Освен за храната и превоза голям недостиг има и за футболната екипировка. Известни са случаи, когато тимове спукват единствената си топка по време на подготовка и по-късно дни наред организират единствено физически извършения. Освен това стадионите са в окаяно положение, на някои места трибуните са укрепени с надгробни плочи.

Въпреки всички проблеми, през сезон 1945/46 година се организира шампионатът на Южната оберлига. Съставът на тимовете се мени съвсем всяка седмица, защото някои футболисти се завръщат от плен, други са изписани от болница, трети пък си възстановяват формата след дългата пауза. Регионален първенец става " Щутгарт ".

През септември 1947 година се завръща общонационалното състезание. В него вземат участие тимове от 4 оберлиги (клубовете от Югозападната би трябвало да чакат още 1 г. заради проблеми с краткотрайната френска администрация). Победителите от всяка районна лига се класират за заключителен шампионат за купата на Германия. В последния мач " Нюрнберг ", на Макс Морлок, побеждава с 2:1 " Кайзерслаутерн ", с именитите братя Фриц и Отмар Валтер, и на 8 август 1948 година става първият следвоенен първенец на Германия.

 

Италия и Испания

Футболът в Италия се възобновява също през сезон 1945/1946 година, само че вместо нормалното общонационално състезание страната е разграничена на два района - северен и южен. Това се случва по нормалните за следвоенна Европа аргументи: страната е окупирана от американците, превозът е извънредно усложнен, належащо е възобновяване на футболната инфраструктура, а и доста от клубовете в довоенната Серия А са в бедствено състояние.

Замисълът е във всяка от двете районни лиги да играят по 14 тима всеки против всеки, след което най-хубавите 4 да излъчат първенци с плейофи между тях. Географското разделяне обаче довежда до тежък дисбаланс и на север се събират " Торино ", " Интер ", " Ювентус ", " Дженоа ", " Милан " и " Болоня " (с общо 33 трофеи на Италия), а на юг остават " Рома ", " Наполи ", " Лацио ", " Фиорентина ", " Палермо " и " Ливорно " (с общо една титла).

В последна сметка във финалния шампионат на доста по-вълнуващата Северна лига се събират двата торински и двата милански тима. Шампион става " Торино ", който във финала побеждава съгражданите си от " Юве ". " Биковете " печелят и идващите 3 поредни издания на лигата, макар че през май 1949 година 18 футболисти на отбора умират в самолетна злополука. В оставащите 4 мача от оня сезон торинци са принудени да играят с младежкия си състав, а от почитание противниците им вършат същото.

В Испания футболът въобще не стопира по време на войната. През 1939 година, тъкмо когато шампионатите в цяла Европа са прекратени, на Пиренеите се открива първият сезон в Примера дивисион след 3-годишна пауза поради Гражданската война.

В интервала до 1945 година по два пъти първенци на страната стават " Атлетико " (М) и " Валенсия ", а по един път - " Барселона " и " Атлетик " (Б). В първия следвоенен сезон пък своята първа и единствена и до ден сегашен купа на Испания печели " Севиля ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР