След внезапния фалит на Silicon Valley Bank“ депутатката от Демократическата

...
След внезапния фалит на Silicon Valley Bank“ депутатката от Демократическата
Коментари Харесай

Какви стъпки предприе Вашингтон за спасяване на американските банки?

След неочаквания банкрут на „ Silicon Valley Bank “ депутатката от Демократическата партия в Калифорния Максин Уотърс разкри, че е почнала незабавно да организира телефонни диалози , с цел да разбере какво тъкмо се случва с банкрутиралия заемодател и какво ще се случи с паникьосаните му инвеститори в близко бъдеще. Уотърс, някогашен ръководител на Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите, изрази съмнение, че към този момент е малко евентуално друга банка да се появи като избавител и да купи банкрутиралата институция.

„ Банките не се разсънват просто по този начин, казвайки си: „ О, има проблем с друга значима банка и тя се е сринала. Нека просто да я поемем, “, твърди Уотърс .

След като банкрутът на банката беше разгласен, регулатори, законодатели, представители на администрацията и самия президент Джо Байдън разискаха в детайли по какъв начин да работят оттук насетне. В основата на казуса са десетки милиарди долари , в това число парични средства, нужни на фирмите за погашение на заплати на своите чиновници по сметки в „ Silicon Valley Bank “, които не са били предпазени от федералната застраховка на депозитите, която доближава единствено до 250 000 $. Федералните чиновници бяха единомислещи, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения , преди азиатските фондови пазари и другите банки да станат обект на вълна всеобщо паническо изтегляне на финансови средства.

Напълно разумно е, че Уотърс се отнася скептично към сключването на договорка за продажба с друга банка толкоз скоро. Големият потенциал на банката, която разполага с 210 милиарда $ активи, както и комплицираната обстановка, в която се намира, затрудняват бързото привършване на една такава договорка. Представители на Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите оповестиха на републиканските сенатори в понеделник, че са получили предложения за пазаруване на банката през уикенда, само че не са имали време да ги обмислят и осъществят. Според осведомен източник от Белия дом, поискал анонимност, те са споделили че имат намерение още веднъж да разгласят „ Silicon Valley Bank “ на търг.

Освен вероятността за продажба обаче се приготвя и различен проект . В неделя Уотърс е разговаряла по телефона с ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл , който я срещнал с метода, по който централната банка ще се опита да помогне. Федералният запас разполага с   нова незабавна стратегия , която му разрешава да отпуска заеми непосредствено на банките , тъй че те да могат да покрият тегленията на огромни суми, без да се постанова да продават активи, с цел да набират пари в брой. Идеята е да се успокоят вложителите и да се предотврати всеобщото изтегляне на пари от други институции. В неделя вечерта Министерството на финансите, Федералният запас и Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите оповестиха, че федералното държавно управление ще подсигурява сигурността на всички депозити, даже и тези, които надвишават лимита от 250 000 щатски $.

Това е вторият най-мащабен банков банкрут в историята на Съединени американски щати , който е по-сложен за разрешаване от множеството. Изненадващ е фактът, че 94% от депозитите на „ Silicon Valley Bank “, в това число огромни парични активи на софтуерни стартъпи, не са били застраховани от Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите. Докато чиновниците на администрацията и регулаторните органи са работили за търсенето на решение през уикенда, Байдън е изразил угриженост за дребните компании и техните чиновници, които разчитат на сметки, които в този момент са застрашени, разкри още служителят на Белия дом. Според източника към този момент са налице и опасения , че в случай че вложителите изгубят парите си, доста други ще изгубят религия в банковата система и ще побързат да изтеглят парите си колкото се може по-спешно , което ще провокира дълбока рецесия.

Сега Байдън и законодателите приканват за законодателни промени за стягане на финансовите разпореждания за районните банки. Уотърс твърди, че може би е време да се покачат праговете за обезпечаване на депозитите.

„ Не можем просто да кажем, че това е изключителна обстановка, и да забравим за нея,″, разяснява тя.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР