След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура –

...
След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура –
Коментари Харесай

Влезе в сила наказание за втория пом.-капитан на кораба „VERA SU“ | Обвиняемият се унесъл и заспал

След импортиран в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Добрич 27-годишният К.А - втори помощник-капитан на кораба „ VERA SU “, затънал край Камен бряг през септември 2021 година, беше приет за отговорен и наказан с „ отнемане от независимост “ за период от 2 години, изтърпяването на които се отсрочва с 4 години изпитателен период.

Той бе наказан за това, че като вахтен помощник-капитан, нарушавайки предписание от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, позволил да заседне транспортен съд край крайбрежията на Р. България, като действието е осъществено по несъобразителност и от него са настъпили обилни имуществени вреди в размер на 6 680 734, 85 лв..
На 20 септември 2021 година в акваторията на Черно море, в региона сред село Камен бряг и к.к. „ Русалка “, корабът „ VERA SU “, плаващ под панамски байрак, заседна край крайбрежията на околност „ Яйлата “. В хода на следствието на случая било открито, че в 00:00 часа на 20 септември 2021 година капитанът на кораба предал носенето на навигационна вахта на втория помощник-капитан К.А. Обвиняемият бил самичък на вахта на мостика, изпълнявал рутинните си отговорности, като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба.

В 03:25 часа корабно време К.А. направил следващото отбелязване, корабът останал на курса си и се движел със скорост към 7,5 възела.

Малко по-късно обвиненият, бидейки на вахта на мостика, се унесъл и задремал. В 04:15 часа „ VERA SU “ затънал в акваторията на Черно море в скали покрай брега на с. Камен бряг. При засядането на кораба, вахтеният помощник-капитан се събудил от разтърсване на кораба, незабавно спрял мотора на мостика и се отправил към каютите на другата част от екипажа, с цел да ги уведоми за случилото се.

Другият обвиняем по случая - капитанът на товарния транспортен съд „ VERA SU “ Х.Е., към този момент беше наказан и получи наказване „ отнемане от независимост ” за период от три години, изтърпяването на което бе отсрочено за период от пет години.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич е влезнала в действие след приключване на законоустановения период за обжалване или митинг.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР