След вчерашната акция на Специализираната прокуратура на ГКПП Калотина, при

...
След вчерашната акция на Специализираната прокуратура на ГКПП Калотина, при
Коментари Харесай

Задържаните на ГКПП Калотина митнически служители са обвинени в участие в престъпна група

След вчерашната акция на Специализираната прокуратура на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, при която цялата промяна от митнически чиновници беше арестувана, през днешния ден като обвинени са привлечени 20 души. Те са упрекнати в присъединяване в проведена незаконна група. Сред тях е и началникът на митническия пункт, оповестиха от прокуратурата.

Разследването по случая е почнало още през май предходната година след подадени сигнали от най-вече непознати жители (турски и сръбски) за желани им подкупи при прекосяване на граничния пункт. Пари са желани и от български жители на влизане в страната, в случаите когато превозвали хранителни артикули.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева разкри, че в хода на следствието са събрани доказателства, че групата е работила от началото на 2019 година и е имала ясно изразена пирамидална конструкция. На върха й е бил началникът на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, по-късно са началниците на смени, а на най-ниското равнище били митничарите и граничните служители на реда.

Подкупите варирали приблизително по 800-1000 евро на промяна при вход " камиони ", а на " излаз " сумата достигала 1300 евро. На " вход " и " излаз " на леките коли се изкарвало сред 200 и 300 евро. В края на работното време всеки митнически контрольор заделял по 50 евро от получените пари, които предавал на ръка на началника на промяната. Сумата била закрепена, без значение какъв брой е събрано, а останалото се поделяло сред чиновниците, твърди прокуратурата.

На началника на митническия пункт е повдигнато обвиняване за образуване и управление на проведена незаконна група. Повдигнати са обвинявания на 15 митнически инспектори и на 4 чиновници на Министерство на вътрешните работи - служители на реда от Дирекция " Гранична полиция ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР