След ваксинация или прекаран Ковид-19 мнозина искат да знаят дали

...
След ваксинация или прекаран Ковид-19 мнозина искат да знаят дали
Коментари Харесай

Коронавирус: кога се прави тест за антитела


След имунизация или прекаран Ковид-19 мнозина желаят да знаят дали към този момент са неуязвими за вируса. В това отношение изясненост могат да внесат тестванията за антитела. Ето какво би трябвало да знаете за тях.

Тестът за антитела може да откри дали организмът си е построил отбрана

След прекарана зараза с ковид организмът построява имунна отбрана. Но какъв брой огромна е тя и може ли в действителност да ни защищити от наново заразяване? Този въпрос интересува освен преболедувалите Ковид-19, само че и имунизираните, които се питат след какъв брой време и доколко са предпазени. Търсейки отговора, хората постоянно прибягват до тестванията за проучване на наличните антитела. Но доколко може да им се има вяра?

Колко типа са тестванията за антитела и по какво се разграничават?

Към момента се оферират два типа проби за установяване на антителата против SARS-CoV-2. Единият демонстрира единствено дали те изобщо са налични, до момента в който другият изследва и тяхната успеваемост.
Редакцията предлага
Първият тест може да откри дали инфекцията към този момент е прекарана или не, той може кардинално да се направи и в домашни условия. Вторият тип - за съществуването на антитела с обезвреждащ потенциал, се прави в лаборатория. При него в кръвния серум на пациента се вкарват елементи от ковид, с цел да се откри какъв брой " добре " биват отблъснати. Макар и двата теста да не подсигуряват 100-процентова сигурност, може да се каже, че " позитивният тест за антитела с обезвреждащ потенциал съвсем постоянно значи, че човек е предпазен ", изяснява Томас Лоренц от Синдиката на немските лабораторни лекари. Според него особена изгода от първия тип проби няма. " Не виждам за какво би трябвало да се вършат такива проби, в случай че някой не желае да откри дали към този момент е прекарал болестта. "

Имунологът професор Карстен Вацл отбелязва, че тестванията за антитела с обезвреждащ потенциал са по-прецизни, само че и елементарните дават отговор за степента на отбрана. Причината е, че съществува връзка сред равнището на антитела и равнището на антитела с обезвреждащ потенциал. На този стадий очабе е мъчно да се каже какво равнище на антитела е належащо, с цел да е сигурен човек, че е изцяло предпазен. " При други вируси можем да определим това, само че за ковид още е рано ", споделя професор Вацл.

Какви типове антитела има?

Интерес съставляват главно три типа антитела. Първите два - така наречен IgA и IgM антитела се появяват в следствие от първичната реакция на организма против вируса. Те се образуват бързо, само че равнището им в кръвта спада за релативно малко време след инфекцията спрямо тези от третата група: по този начин наречените IgG антитела. Те се образуват от " клетките на паметта ", някои от които могат да останат в тялото дълго време. Те си " спомнят ", че вирусът Sars-CoV-2 е зложелател. " Всеки, който има " кафези на паметта ", може бързо да създаде доста нови антитела, в случай че е належащо ", изяснява професор Вацл.

Кога има смисъл от тест за антитела?

Тялото стартира да създава IgG антитела едвам няколко дни след инфекцията. Следователно, пробата, който ревизира за този вид антитела, не трябва да се прави преди да са минали най-малко две седмици от болестта.

Ако обаче пробата ревизира съществуването на IgM антитела, е изцяло допустимо той да бъде негативен няколко седмици след инфекцията. Но тестванията за IgA и IgM не се вършат всеобщо, изяснява Томас Лоренц.

А в случай че пробата за антитела е негативен?

Това не е значи безусловно, че отбрана против вируса не съществува. " Има хора, при които инфекцията е минала леко и концентрацията на антитела спада бързо ", изяснява професорът по вирусология Маркус Панинг от университетската клиника във Фрайбург. Въпреки това и те може да са предпазени от наново заболяване.

Причината е, че с изключение на другите типове антитела, организмът има и различен прийом за отбрана - така наречен Т-клетки. За разлика от антителата, те не нападат вируса, с цел да предотвратят заразяването на клетките, само че пък унищожават инфектираните с вируса кафези и по този начин играят значима роля за имунния отговор. Който желае, може да се тества и за съществуването на Т-клетки - лабораториите оферират и тази опция.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР