След унищожителното земетресение в Турция, пожарната в Монтана излезе с

...
След унищожителното земетресение в Турция, пожарната в Монтана излезе с
Коментари Харесай

Важно! Пожарната обяви 7 стъпки, които да ни помогнат да оцелеем при земетресение

След унищожителното земетресение в Турция, пожарната в Монтана излезе с значими препоръки за държание при сходно естествено злополучие.
Вижте по какъв начин се оцелява при земетресение - най-важното в седем стъпки:

Най-важното нещо при земетресение е да не се паникьосвате - това усилва доста възможностите човек да оцелее, поучават експертите.
Стъпка 1: Обезопасяване на дома
Огледайте дома или офиса си за тежки предмети, които могат да паднат при земетресение. Обезопасете тв приемниците, секциите, картините и други евентуално рискови движимости. Не забравяйте, че земетресението единствено по себе си рядко е причина за пострадвания или гибел. Опасността идва от сриванията и рухването на тежки предмети.
Стъпка 2: Предварителен проект за деяние
Специалистите поучават фамилиите да си сформират проект за деяние при положение на земетресение и да го упражнят вкъщи. " Често суматохата надвива при злополучие, по тази причина е значимо да можете да действате автоматизирано в сериозната обстановка ", изясняват те.
Огледайте къщата си за най-безопасното място при земетресение: 
• Под рамката на вратата (в взаимозависимост от вида на строителната конструкция)
• Близо до носеща стена
• До колона
• Под постоянна маса или легло
Избягвайте балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите. Те са най-опасни при земетресение
Уговорете с околните си безвредно място, където да се срещнете, в случай че се окажете разграничени в паниката. Добре е да набележите и човек за контакт, който живее отвън вашия град и на който всички членове от фамилията да могат да се обаждат.
Стъпка 3: Семейна избавителна чанта
Подгответе си чанта, в която да имате и бързо да можете да отнесете със себе си движимости от първа нужда при злополучие. Дръжте я на комфортно място, което разрешава да я грабнете и да избягате с нея. В чантата е добре да има: 
• Фенерче (не забравяйте и спомагателни батерии)
• Аптечка с нужните ви медикаменти
• Свирка
• Дрехи за всеки в фамилията (задължително и топли дрехи)
• Превързочни материали
• Тоалетна хартия
• Храна и вода
• Номерата на телефоните на околните, записани на лист
• Радио (отново не забравяйте батерии).
Дръжте документите си на комфортно място и имайте подготвеност да ги поставите във водоустойчивост плик. Подгответе си и значимите документи като застраховки, нотариални актове, документи на колата, документи от банки и така нататък
Не забравяйте мобилните си телефони и зарядните устройства (ще са ви нужни, в случай че въпреки всичко се доберете до място, където можете да ползвате ток)
Стъпка 4: По време трус покрийте главата и изчакайте
От ГДПБЗН поучават да напуснете постройката единствено в случай че прецените, че можете да го извършите в границите на 10 секунди. Причината е, че първоначално трусът може да е по-лек, само че по-късно да се усили. Ако не можете да излезете за това време, отворете или най-малко отключете вратата на дома си. Това понижава шанса да останете блокирани, в случай че има разбърквания на постройката.
След това отидете бързо до най-безопасното място в дома си (рамката на врата, колона, стена). Ако имате опция, приклекнете на колене на пода и се скрийте под постоянна маса или бюро. Обгърнете лицето и главата си с ръце, с цел да я предпазите от падащи или летящи предмети. Изчакайте до края на труса. Ако мъчно се навеждате или изправяте, седнете на легло или диван, наведете се напред и покрийте главата си с ръце. 
Ако сте на улицата, застанете допустимо най-далеч от здания и далекопроводи.
В случай че сте в градския превоз, останете на място до отваряне на вратите, а по-късно се придвижете надалеч от здания.
Ако сте в автомобил, отбийте на безвредно място и изчакайте да премине трусът. 
Ако вие сте затрупани, не палете кибрит или свещ. Предпазете устата и носа си с забрадка, по опция навлажнена. При тежкото земетресение в Япония през 2011 година, засегнало централата " Фукушима ", някои от децата, затрупани в учебни заведения, са свалили чорапите си и са употребявали урината си, с цел да ги навлажнят. След това са ги вързали към лицата си и по този начин са се предпазили от прахта след разрушенията.
Не викайте, а чукайте по тръбите и стените или използвайте свирки, в случай че имате такива на разположение, с цел да ви намерят спасителите. Викането може да докара до поемане на прахуляк и нездравословни частици.
Стъпка 5: Вън от постройките
След труса не забравяйте да изключите газта, електричеството и водата вкъщи.
Вземете приготвената чанта и излезте на открито допустимо най-бързо, без да употребявате асансьорите. Важно е да запазите хладнокръвие, с цел да не се получават стълпотворения. Задължително е да се направи път на майките с деца и да се помогне на мъчно преносимите хора.
Когато излезете на открито, пробвайте се да се отдалечите допустимо най-далече от постройките (най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка) и внимавайте да не заставате под електропроводи или под жиците на трамваи и тролейбуси.
От ГДПБЗН предизвестяват да не се пробвате да напуснете обитаемото място с автомобил, с цел да не се провокират тапи, които да усложнят обстановката в допълнение.
Следете информациите в медиите. Държавните осведомителни канали - БНР, Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция, имат ангажимент да популяризират предпочитано известията на държавните управляващи. Изпълнявайте напътствията на пожарникарите и служителите на реда. При потребност, сигнализирайте на тел. 112.
Стъпка 6: Помогнете на другите
След като осигурите безвредно място за околните си (най-вече за децата и възрастните хора), огледайте се дали не можете да помогнете и на други хора.
Ако има потърпевши и сривания, окажете помощ на потърпевшите. Не местете тежко ранените с изключение на при положение на смъртоносна заплаха.
Маркирайте местата, където има затрупани хора. Потърсете чиновник на реда и се информирайте дали и къде можете да сте от помощ. Уверете се, че мобилният телефон е у вас и е в редовност, с цел да поддържате контакт с околните си.
Стъпка 7: Бъдете деликатни при връщане вкъщи
Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните земетресения и отминалата заплаха, преди да се върнете в дома си. Властите поучават това да става единствено след главен оглед на постройката и инспекция, направена от способените органи.
Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни диалози - малко съобщете на околните си, че сте живи и здрави. Ако се наложи да останете повече време на открито, не пийте вода от непроверени източници - след земетресение има заплаха от пораждане на епидемии.
По време на бедствия нараства престъпността, бъдете деликатни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР